onsdag 29 december 2010

Elallergiker, inbillningssjuka eller missförstådda?

Mitt förra blogginlägg om elallergi fick en del kommentarer. Främst från en elallergiker (antar jag) som tyckte jag uttalade mig okunnigt och fördomsfullt. Kommentarerna innehöll även ett antal "bortförklaringar" till varför vetenskapen inte lyckats visa att elöverkänsligas besvär orsakas av elektriska apparater. Återigen vill jag påpeka att en psykosomatisk sjukdom INTE är en inbillningssjukdom, de som lider av elöverkänslighet är sjuka. Men, det är inte elektriciteten som är orsaken, även om de tror det. Det är i alla fall vad forskningen visar. Citat ur en av studierna jag länkade till i förra inlägget:

Objective To test whether people who report being sensitive to mobile phone signals have more symptoms when exposed to a pulsing mobile signal than when exposed to a sham signal or a non-pulsing signal.

Conclusions No evidence was found to indicate that people with self reported sensitivity to mobile phone signals are able to detect such signals or that they react to them with increased symptom severity. As sham exposure was sufficient to trigger severe symptoms in some participants, psychological factors may have an important role in causing this condition.


Skånska dagbladet skriver att elöverkänsligas förening i Skåne har skickat en skrivelse till regeringen angående vad Strålsäkerhetsmyndigheten skriver på sin hemsida om elöverkänslighet. På det stora hela är det en bra skrivelse, de är öppna för möjligheten att det är psykologiska orsaker bakom besväret och inte fysiska. Föreningen har fått för sig att det på 90-talet togs fram en terapimetod för att bota elallergi, huruvida det stämmer eller inte vet jag inte. De begär nu att den börjar användas inom sjukvården. Alternativt att arbete med att ta fram en metod påbörjas. Och om det skulle vara så att det är andra orsaker bakom elöverkänslighet, att informationen på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida uppdateras.

Det är glädjande att föreningen ser möjligheten till att det kan vara en psykosomatisk åkomma och inte bara kräva strålningsfria zoner. Jag hoppas att sjukvården lyckas bota dessa människor, för sjuka är de, om än inte på de sätt de flesta av dem tror.

måndag 20 december 2010

Ta strid mot City gross

En gammal text vid det här laget, men Thorbjörn Fagerström, prorektor vid SLU, skriver väldigt läsvärt om GMO i Sydsvenskan. Att City gross tar strid mot nya grödor är beklagligt och jag kan inte låta bli att fundera på om de säljer majs och bananer, vars odlade form skiljer sig drastiskt från sin vilda. Antagligen säljer de både majs och bananer då det nog är metoden och inte resultatet som är det farliga i City gross argumentation.

Men det är inte bara Fagerström som godkänner GMO-grödor. De har nu även fått katolska kyrkans välsignelse.

tisdag 14 december 2010

Ett steg i rätt riktning

Manlig omskärelse har jag skrivit om tidigare. Som jag tidigare nämnt är jag inte förtjust i seden och anser att den, precis som den kvinnliga motsvarigheten, bör förbjudas. Men det är i alla fall sedan 2001 förbjudet för andra än läkare och personer med "särskilt tillstånd" att utföra omskärelser. Och nu har för första gången en person dömts för brott mot lagen (SvD, DN). På ett sätt är det tråkiga nyheter, det bästa vore om ingen bröt mot lagen. Men då det uppenbarligen förekommer är det bra att det lett till fällande dom. Det är ett steg i rätt riktning. Även om målet naturligtvis måste vara att förbjuda manlig omskärelse.

lördag 11 december 2010

Världens första peer-reviewade rap

Vetenskaplig musik har funnits länge, men den kanadensiske rapparen Baba Brinkman har tagit det ett steg längre. Baba Brinkman, även känd för Off that, signaturmelodin till Skeptikerpodden, lanserade 2007 albumet The Rap Guide to Evolution, världens första peer-reviewade hip hop-album. Texterna handlar om olika aspekter av evolutionen, samtliga faktagranskade av doktor Mark Pallen vid universitetet i Birmingham. I TV-klippet nedan ses Brinkman framföra låten Natural selection, och även berätta vad som hände när han uppträdde med The Rap Guide to Evolution i Texas.



Hela albumet går att ladda ner från Brinkmans hemsida. Helt gratis, även om donationer uppskattas. Nästa steg är att skapa en DVD med musikvideor till låtarna, avsedd för att användas i biologiundervisning i skolor. Men för det krävs pengar, så har du några över, donera dem gärna till insamlingen. Ger du £30 eller mer kommer de använda ett porträtt av dig i någon videorna, så ta chansen.

fredag 10 december 2010

Elallergi och strålningsfria zoner

Efter att ha skrivit ett par kritiska inlägg om miljöpartiet är det dags att skriva ett kritiskt inlägg om socialdemokraterna, eller i alla fall socialdemokraterna i Småländska Sävsjö. Helene Petersson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Stockaryd har enligt SR Jönköping föreslagit att inrätta en strålningsfri zon i Sävsjö för att underlätta för elallergiker. Meningen med zonen är ha ett område där inga master får sättas upp. SR Jönköping ska ha heder av att ha kontaktat läkaren Martin Tondel på Socialstyrelsen för att få en vetenskaplig syn på det hela. -Det är ju välkänt att det finns personer som får olika symptom och mår dåligt i närheten av elektriska apparater. Men den forskning som är gjord har inte kunnat styrka att personerna verkligen blir sjuka av elektromagnetiska fält, säger Martin Tondel.

Och det är det som är problemet. Det finns inga belägg för att de så kallade elöverkänsliga verkligen får besvär av elektromagnetiska fält. Tvärtom, de studier som har gjorts har inte lyckats visa något som helst samband mellan att vara utsatt för elektromagnetiska fält och få de besvär de får. Däremot finns det ett samband mellan att tro sig vara utsatt för elektromagnetiska fält och uppleva besvär. Med andra ord, det har ingen som helst effekt att införa strålningsfria zoner.

Helene Petersson störs dock inte av det. -Man är oenig inom forskningen, en del forskare menar på att man har belägg för att man mår dåligt av det, säger hon. Forskningen är inte oenig, den är rätt enig om att elektromagnetiska fält inte är problemet. Därmed inte sagt att elöverkänsliga inte har problem. Tvärtom, de besvär de upplever är fullt verkliga. Men problemet är inte elektromagnetiska fält . Det kallas psykosomatiska sjukdomar och har varit känt länge. Strålningsfria zoner är att göra elöverkänsliga en stor björntjänst, symptomen försvinner, men sjukdomen finns kvar. Behandla det som den sjukdom det är och de har en chans att bli friska. Petersson har även motionerat i riksdagen om elöverkänslighet. Men det är hon tyvärr inte ensam om. Även centerpartister och vänsterpartister har motionerat om det i riksdagen. Mats Pertoft med flera i Miljöpartiet har också engagerat sig i frågan.

torsdag 9 december 2010

Arsenikbakterierna, vad säger andra forskare?

Sedan NASA presenterade upptäckten att vissa bakterier kan leva i arsenikrika miljöer har den stötts och blötts i vetenskapssamhället. Även om många har varit positiva har det dykt upp en hel del skeptiska kommentarer i vetenskapsbloggosfären.

PZ Myers skriver ett skeptiskt inlägg. Steven Novella har också skrivit om det. Heather Olins har ett mycket läsvärt inlägg. Den hårdaste kritiken kommer dock från Rosie Redfield som sågar studien längs fotknölarna. Hon har även samlat ihop sin kritik och skrivit en insändare till Science.

Men det är inte bara kritik som har synts. Artikelns huvudförfattare har även publicerat ett uttalandesin hemsida. Och även om kritiken kan tyckas hård så är det såhär vetenskap fungerar. Efter att en upptäckt publicerats försöker andra forskare skjuta resultaten i sank, lyckas det inte så stämmer resultaten med stor sannolikhet.

fredag 3 december 2010

Liv, men med annan biokemi

Igår klockan 20 svensk tid höll NASA en presskonferens som det ryktats länge om. Man skulle presentera en upptäckt med stor påverkan på jakten efter utomjordiskt liv. Några utomjordingar blev det inte, men väl en spännande nyhet.

Hela presskonferensen kan ses på Youtube:


Det man har upptäckt är alltså bakterier som kan använda arsenik istället för fosfor. Studien är publicerad i Science (kräver inloggning för att läsa hela artikeln). Arsenik är ett grundämne som ör giftigt då det är såpass kemiskt likt fosfor att det kan ta fosfors plats kroppen, men inte tillräckligt likt för att kunna ersätta det. Det är något som gäller allt liv på jorden, förutom dessa bakterier.

Bakterierna lever i sjön Mono Lake i Kalifornien, en sjö som är allt annat än gästvänlig. Det är en basisk miljö, pH i genomsnitt 9,8, med höga halter av arsenik (200 µM). Forskarna tog med sig bakterier hem till labbet för att se hur de klarade ännu högre arsenikhalter. De klarade halterna förvånansvärt bra. De växte "bara" med 60% av hastigheten i fosfat, men de växte. Och när de varken hade fosfat(PO43-) eller arsenat(AsO43-) växte de inte alls. De blev även större i arsenat än i fosfat. Bilden nedan visar bakterier som vuxit på arsenat utan fosfat (C) och bakterier som vuxit på fosfat utan arsenat (D).



Bakterierna som vuxit på arsenat är betydligt större på grund av stora vätskefyllda partier i "kroppen". Varför återstår fortfarande att ta reda på. Men det riktigt häftiga är att dessa bakterier använder arsenaten i sin biokemi. DNA och ett antal aminosyror innehåller fosfater, bakterierna hade ersatt fosfat med arsenat i dessa molekyler. Det säger inte så mycket om liv utanför vår planet. Men det visar att den grundläggande biokemin inte nödvändigtvis behöver se ut som den gör i nästan allt liv på jorden, det går att byta ut grundämnen mot andra utan att livet dör. Visserligen trivs dessa bakterier bättre med fosfat, men evolutionen kan ibland göra underverk. Och har liv uppstått någon annanstans i universum kan det mycket väl vara andra grundämnen som används.

Vad som händer i framtiden med denna upptäckt återstår att se. Det är något som kommer stötas och blötas fram och tillbaka inom vetenskapssamhället, något som ska bli spännande att följa.

För mer information rekommenderas Nature och bloggen Pharyngula.

Även svenska medier skriver om fyndet. Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen

tisdag 30 november 2010

Miljöpartiet och zonterapin

Miljöpartiet är ett parti jag har skrivit om tidigare, och detta lär inte bli det sista jag skriver om dem. Det är ett parti som har många bra idéer, men tyvärr även en del mindre bra. Bland miljöpartister kan man ofta hitta en syn på alternativmedicin som är allt annat än vetenskaplig. Om men behandling fungerar eller inte utöver placebo verkar inte spela någon roll för om den ska bekostas av skattemedel eller ej. Som jag tidigare skrivit till Miljöpartiet i Västra Götaland satsa på alternativmedicin i landstingets regi. SVT:s Västnytt uppmärksammade igår att de specifikt vill satsa på zonterapi.

Den intervjuade zonterapeuten i SVT:s inslag påstår bland annat att zonterapi kan hjälpa mot mag- och tarmbesvär samt migrän. I ett inslag från idag berättas att MP vill ha mer forskning på alternativmedicin. "Komplementära metoder ska också utvärderas vetenskapligt och vara evidensbaserade" sägs det i inslaget. Dels är det en självmotsägelse, är en metod evidensbaserad anses den inte vara komplementär eller alternativ medicin. Dels är miljöpartisten i fråga lite efter sin tid, de flesta så kallade alternativa och komplementära metoder är vetenskapligt utvärderade och har inte visat sig fungera. Att de fortfarande förespråkar metoderna är beklagligt och visar på en bristande förståelse för vad vetenskap är och hur det fungerar. "Mer forskning behövs" låter i mina öron inte bättre än de amerikanska kreationisternas "teach the controversy". När inte forskningsresultaten säger det man vill att de ska säga kan man alltid säga att det behövs mer forskning på området i hopp om att de nya resultaten ska stödja ens åsikter. Sant är att i många områden krävs det mer forskning för att kunna säga något. Men vad det gäller alternativmedicin saknas för de flesta metoderna inte bara bevis på att de fungerar, utan även hypoteser om hur de skulle kunna fungera utan att man behöver kasta ut all fysik, biologi och kemi. Martin Ingvar uttrycker det bra i Västnytts inslag.

Vad är då zonterapi? I extramaterialet finns det förklarat. Det bygger på idén att alla kroppsdelar är förbundna med punkter i foten och genom att behandla foten kan man lösa problem i övriga kroppen. Något stöd för att det skulle vara så finns inte. Som reportern säger i inslaget, har man ont i nacken är det bättre att behandla nacken och inte foten. För några reflexzoner finns inte. Men det ger en fin placebo-må-bra-känsla.

Penn & Teller har även gjort ett avsnitt av sin TV-serie "Bullshit!" om alternativmedicin och zonterapi, eller reflexologi som det också kallas.

måndag 22 november 2010

Sverigedemokraterna och utbildningspolitiken del II

Läs även gärna mitt förra inlägg i ämnet.

Efter det förra inlägget har det hänt en del. Valet är över och 20 Sverigedemokrater sitter nu i riksdagen. Sverigedemokraternas valmanifest (pdf) lästes igenom innan det förra inlägget skrevs. Det har nu läst igen, och det är inget som visar på att SD är ett parti som har högre utbildning som hjärtefråga. Av deras 99 punkter de gick till val på är det fyra som har med högre utbildning eller forskning att göra. Högre utbildning fick inte någon egen rubrik, utan vi hittar punkterna under olika rubriker.

Under rubriken "En värdig vård för alla" hittar vi "Ett utökat antal platser på läkarlinjen och satsning på avancerade specialistsjuksköterskor", under "En trygg och kunskapsinriktad skola" vill de ha "Ett utökat stöd till statlig forskning för att stärka och bredda grundforskningen". Under rubriken "Jämställdhet och ökad trygghet för landets kvinnor" står det "Ett ökat anslag till forskning och behandling av kvinnosjukdomar" och under rubriken "Starka och självständiga familjer" nämner de "En höjning av barntillägget för studerande med barn". Dessutom nämner de "Ett utökat stöd till forskning och utveckling inom Sveriges småföretag", men då detta inlägg handlar om universitets- och högskoleforskning kommer jag inte nämna den punkten mer.

Det är lovvärda satsningar. Men det är fyra väldigt specifika punktsatsningar, jag saknar mer information om vad partiet har för mål och generella planer på området. Intrycket jag får är att de egentligen inte har några mål mer än att förbättra lite här och där där det behövs. Det är visserligen en bra början, men av ett parti som gör anspråk på att att vara ett "riktigt" parti bland de andra i riksdagen tycker jag man kan kräva mer.

2010 är även det år som Sverigedemokraterna presenterar sin första skuggbudget (pdf), där får den högre utbildningen lite mer utrymme. En egen rubrik och ungefär en sida i budgeten. De vill inte utöka antalet platser i högskolan, förutom en riktad satsning på 100 Mkr extra till läkarutbildningen. De efterfrågar även en "allmän effektivisering bland högskolorna i syfte att i en tydligare grad matcha sitt utbildningsutbud mot näringslivets behov av kompetens". Något i alla fall jag tolkar som att högskolan är till för utbildning och inte bildning. De vill att Sverige ska vara en framträdande kunskapsnation och satsar därför 500 Mkr extra på forskning inom högskolor och universitet. Av deras totala extrasatsningar på 2650 Mkr inom utbildning är det alltså bara 600 Mkr som går till högre utbildning och forskning, resten går till grundskola, gymnasium och komvux. I sin tilläggsbudget (pdf) har de ytterligare satsningar på utbildning, men inget på den eftergymnasiala.

Sverigedemokraterna har nu suttit ett tag i riksdagen och haft möjlighet att påverka vad som händer i Sverige. 20 riksdagsledamöter ger inte så mycket reellt inflytande. Men vad har de egentligen gjort? Egentligen inget med anknytning till högre utbildning, om man inte räknar med deras budgetförslag. De har lagt ett par motioner som berör grundskolan, men ingen som berör eftergymnasial utbildning förutom budgetförslaget.

Så vad vill de då göra med Sveriges budget? De intressanta områdena i statsbudgeten är nummer 15, studiestöd och nummer 16, utbildning och universitetsforskning. Regeringens proposition är 23,5 Gkr på område 15 (pdf) och 54,5 Gkr på område 16 (pdf). De rödgrönas motion är 925,5 Mkr mer på område 15 och 1 564 Mkr mer på område 16. Sverigedemokraterna placerar sig däremellan och vill satsa knappt 250 Mkr mer på område 15 och och 646 Mkr mer på område 16.

Tittar man lite noggrannare på område 15 föreslår de att de extra pengarna ska läggas på posten "Studiemedel m.m.". Mer specifikt anger de att de vill höja tilläggsbidraget till studerande med barn med 50%. Dessutom till studiemedel åt de nya platser de föreslår på komvux. Intressant är också att de nämner "Minskad invandring leder även till minskade studiebidragsutbetalningar". De rödgröna vill även höja tilläggsbidraget, men bara med 25%. Samt generellt höja studiemedlet. Dessutom avsätter de pengar för ökade studiemedelskostnader då de även föreslår utökade utbildningsplatser.

På område 16 vill de fördela de 646 miljonerna till största delen på Skolverket (500 Mkr), varav 100 Mkr till utökad läkarutbildning och 400 Mkr i forskningssatsning. Varför dessa satsningar läggs på budgetposten "Statens skolverk" är en bra fråga. De rödgröna har i alla fall lagt sina extra platser i högskolan på budgetposten "Högskoleverket" Resten (146 Mkr) vill SD lägga på statligt stöd till vuxenutbildning, fler platser till komvux. Som jämförelse vill de rödgröna också utöka vuxenutbildningen, såväl komvux som folkhögskolor och svenska för invandrare med mera. De vill ha 1000 nya platser inom yrkeshögskolan och utöka högskolan med 2500 platser, samt satsa på kvaliteten inom densamma.

Så vad ska man säga? De har uppfyllt sina vallöften på området, även om det inte fick igenom dem. De vill dock inte satsa lika mycket på högre utbildning och forskning som de rödgröna, men mer än regeringen. Jag skulle dock inte säga att siffrorna är det viktiga. Det jag upplever när jag läser regeringens och de rödgrönas förslag är att det finns en idé om hur man vill att högskolesektorn ska utvecklas. Det är något jag saknar i Sverigedemokraternas förslag. De har ett antal förslag, som var för sig är bra. Men något mål med deras utbildningspolitik verkar inte finnas. Jag är inte ens säker på att de har någon högre utbildningspolitik. Men vad som händer i framtiden återstår att se.

Till slut ska det nämnas att jag inte göra några som helst anspråk på att ha skrivit en komplett genomgång av Sverigedemokraternas utbildningspolitik. Jag har inte läst alla deras dokument och har säkert missat mycket.

torsdag 18 november 2010

Religion och yttrandefrihet

Häromdagen kunde vi läsa en ledare i Dagen om ett av de stora hoten mot yttrandefriheten. Relolutionen "Förtal av religioner" som FN:s generalförsamling kommer rösta om. I grund och botten handlar den om att inskränka yttrandefriheten så att uttalanden som bedöms vara emot en viss religion kriminaliseras. Yttrandefrihet så länge man inte uttalar sig kränkande mot religioner med andra ord. Organisation of Islamic Conference är det som ligger bakom resolutionen, en organisation av cirka 50 länder som verkar mot islamofobi och för ett internationellt förbud mot förtal och kränkning av islam. Risken att resolutionen går igen är nog liten. Men häromåret införde Irland en lag som gör blasfemi kriminellt, så tankarna finns även i Europa.

Jag kan, liksom ledarskribenten, känna sympati med muslimerna. Men när ens religion utsätts för kritik är lösningen att bemöta kritiken, inte att ropa på polis. Religioner måste tvärtom få kritiseras, precis som allt annat i samhället. Det är dessutom min övertygelse att religioner inte har några rättigheter Individer har rättigheter, inte läror. Det är min förhoppning att Sverige tar strid för yttrandefriheten i FN och såväl argumenterar som röstar mot resolutionen.

måndag 15 november 2010

MIljöpartiet i Västra Götaland

Miljöpartiet i Västra Götaland har i förslaget till landstingsbudgeten kommit med ett konstiga förslag. Egentligen borde det räcka med att hänvisa till Mats Reimers inlägg om ärendet, men jag känner att jag måste skriva något om det även jag.

”För år 2011 ska regionen tillföra komplementärmedicinsk kompetens till program- och priorieringsrådet samt verka för att Sverige harmoniserar lagstiftningen med andra EU- länder inom det komplementärmedicinska området.”

Som tur är så finns det miljöpartister som inser det felaktiga i detta och jag hoppas att det stannar vid ett förslag. Det har sagts många gånger och kommer behöva sägas många gånger igen. Alternativ och komplementär "medicin" är behandlingar som antingen inte visat sig ha effekt eller visat sig inte ha någon effekt. Visar det sig ha en effekt blir det medicin, så enkelt är det. Att satsa på dessa metoder är att kasta pengar i sjön. Vill Landstinget göra något bra för pengarna rekommenderar jag att de istället ställer sig på Älvsborgsbron och river sönder sedlar som de kastar ner i Göta älv. Då får de i alla fall uppmärksamhet i media. Något de borde få även för komplementärmedicin, att ett landsting ägnar sig åt ovetenskapliga metoder borde vara förstasidesnyhet, men är tyvärr inte det uppseendeveckande. Underbara Tim Minchin förklarar det där med alternativmedicin väldigt bra:



Anledningen till Miljöpartiets förslag måste grunda sig i dålig förståelse för hur vetenskap i allmänhet och medicin i synnerhet fungerar. Någon annan förklaring kan jag inte se. Vilket för oss tillbaka till en annan aktuell debatt, skolan. Grundskolan måste ge eleverna en ordentlig naturvetenskaplig allmänbildning, det är inte bara viktigt för de som ska fortsätta med en karriär inom naturvetenskap. Att veta hur världen fungerar och hur den vetenskapliga metoden fungerar är något som alla borde ha grundläggande kunskaper om. Miljöpartiet har jag tidigare hört (främst i klimatfrågan) förespråka en politik grundad i och anpassad efter vad forskningen säger. Det är riktigt bra, jag hoppas bara de kan införa den princip i vården också. Tyvärr ser jag inte så många tecken på att så är fallet. Snarare tvärtom. Kanske är svårare när ens ideologi inte passar ihop med vetenskapen? I ärlighetens namn ska man nämna att det finns liknande tendenser hos alla partier. Men i alla fall tidigare har miljöpartiet pekats ut som det värsta partiet. Men förhoppningsvis har det hänt en del på fem år och går år rätt håll. MIn känsla är även att det går åt rätt håll i MP, även om jag inte har några belägg för den känslan.

Alternativmedicin har jag även skrivit om tidigare för den som är intresserad.

onsdag 10 november 2010

Jehovas vittnen och medlemmarnas hälsa

Religioner har ofta mer eller mindre konstiga förhållningsregler för sina följare. Jehovas vittnen är inget undantag, de anser det vara fel att ta emot blod. Även om det är nödvändigt för att rädda liv. I SvD och Aftonbladet kan vi läsa om ett dilemma på Karolinska sjukhuset där läkare vill operera en man men hans hustru påstår att mannen inte vill ha någon blodtranfusion då han tillhör Jehovas vittnen. Knepig situation onekligen, vad som är det bästa att göra beror nog på hur djupt troende mannen är. Hoppas i alla fall att han blir frisk.

Apropå Jehovas vittnen kan jag rekommendera boken Då gråter änglarna av pseudonymen "Marianne", en norsk avhoppare från Jehovas vittnen som skriver om sin uppväxt inom rörelsen.

tisdag 9 november 2010

Grattis Carl!

9 november 1934 föddes Carl Sagan. Om han inte avlidit alldeles för tidigt hade han fyllt 76 år idag. Han är en av dem som gjort mest för att popularisera naturvetenskapen och definitivt en av de som bidragit till att undertecknad började intressera sig för naturvetenskap. Grattis Carl! Och tack för allt du gjort.

tisdag 2 november 2010

Naturen ligger steget före

Apropå GMO-debatten kom det lite intressanta forskningsresultat för ett tag sedan. Det visar sig att naturen har genmodifierat växter långt innan människan ens började överväga möjligheten. Så att GMO inte skulle vara "naturligt", vilket även är ett väldigt dåligt argumnet, kan nu anses falsifierat.

Läs även gärna mina tidigare inlägg i ämnet.

fredag 29 oktober 2010

Klimatförnekarna får det allt svårare

Att förneka vetenskapliga resultat är något som allt för många ägnar sig åt, i varierande grad. I framförallt USA finns det många kristna som inte vill se att människan har ett gemensamt ursprung med aporna, så de framför sin egna idé, intelligent design istället. Det finns de som inte tycker om vacciner och för fram idéer om att vacciner skapar mer problem än de löser.

Och så finns det de som förnekar att klimatet blir varmare och att det beror på mänsklig aktivitet. De blir dock allt färre och färre och får allt svårare att hitta argument som inte är dissekerade redan. Nu har NASA satt ihop en sida där de samlar bevisen för att den globala uppvärmningen sker och är orsakad av människor.


Bilden ovan visar rätt tydligt att halten av koldioxid i atmosfären ökat. Från NOAA via NASA.

Men klimatförnekelse, eller klimatskepticism som de själva brukar kalla det, är ingen ny företeelse. 1991 skrev William Kellogg en artikel titulerad Response to Skeptics of Global Warming i tidskriften Bulletin of the American Meteorological Society där han går igenom de vanligaste skeptiska argumenten och hur man bemöter dem. Men såhär 19 år senare verkar klimatförnekarna fortsätta med samma argument. Bloggen AGW Observer har skrivit bra om det. Vill man läsa Kelloggs artikeln finns en sammanfattning om man inte vill läsa hela artikeln.


För mer om klimat rekommenderas bloggen Uppsalainitiativet.

måndag 25 oktober 2010

Koldioxid, en växthusgas

Även om de är i minoritet finns en de som inte tror på den antropogena globala uppvärmningen. Vad de kritiserar i teorin varierar, men ibland förnekar de att koldioxid (CO2) skulle vara en växthusgas. Koldioxids egenskaper som växthusgas har varit kända ända sedan slutet på 1800-talet. Kemisten Svante Arrhenius publicerade 1896 en artikel om sambandet mellan koldioxidhalten i atmosfären och jordens klimat. Han förutspådde att en fördubbling av koldioxidhalten skulle leda till en 5,7°C högre medeltemperatur, visserligen något mer än man anser idag. Men den grundprincip han upptäckte gäller än.

Och litar man inte på vad forskare säger kan man alltid testa teorin själv:

fredag 22 oktober 2010

GMO-hetsen fortsätter

City Gross kampanj mot GMO som jag tidigare skrivit om har fått efterföljare. Bland annat har Axfood som mål att senast 2011 vara GMO-fritt.

Detta är bra, då det visar att konsumenterna har makt. Jag tror nämligen att beslutet att inte sälja GMO-produkter har att göra med att det har en ganska negativ klang hos konsumenterna.

Det är även dåligt, då beslutet grundas mer på en irrationell rädsla än på kunskap. Men mer om det i mitt förra inlägg om GMO.

tisdag 19 oktober 2010

Den kemiska novellsamlingen eller det periodiska boktipset

Inspirerad av Akademisk frihet som skrivit ett par inlägg med tema periodiska systemet kommer här ett inlägg om vad man kan använda det periodiska systemet till. Det handlar om den italienske kemisten och författaren Primo Levi och hans novellsamling "Det periodiska systemet".

Levi föddes 1919 i Turin av judiska föräldrar. Efter att ha läst Concerning the Nature of Things av Sir William Bragg bestämde han sig för att bli kemist och 1937 började han studera kemi på universitetet i Turin, året innan Fascistregimen förbjöd italienska universitet att anta judar. Som redan antagen fick han dock studera klart.
Efter att ha engagerat sig i motståndsrörelsen blev han tillfångatagen och fördes i februari 1944 till Auschwitz där han tillbringade 11 månader innan Röda Armen intog lägret. Sin tid i Auschwitz skriver han om i boken Om detta är en människa, kanske hans mest kända verk. Efter kriget återvände han till Turin där han snart fick ett jobb inom kemisk industri och började skriva. Om detta är en människa var klar knappt två år efter att han lämnade Auschwitz och fler böcker blev det.



1975 kom så novellsamlingen "Il Sistema Periodico" (Det periodiska systemet) ut. Boken består av 21 noveller titulerade Argon, Väte, Zink, Järn, Kalium, Nickel, Bly, Kvicksilver, Fosfor, Guld, Cerium, Krom, Svavel, Titan, Arsenik, Kväve, Tenn, Uran, Silver, Vanadin och Kol. Novellerna är främst historier från Levis liv men även två noveller han skrev innan Auschwitz.

Varje novells handling är på något sätt kopplad till grundämnet i titeln. Till exempel Kalium där historien cirklar kring en kemist som inte lyckas få tag på natrium för att kunna rena och torka bensen. Istället använder han kalium* och lyckas nästan spränga laboratoriet luften. Sensmoralen är att man kan inte lita på det nästan lika, skillnaderna kan vara små men det kan ge enorma skillnader i slutändan. Kemistens jobb består i att vara medveten om de skillnaderna och kunna förutse deras effekter. Och inte bara kemisten har det som jobb.

2006 utnämndes boken till bästa vetenskapsbok någonsin (Best science book ever written) av the Royal Institution of Great Britain. Men man ska inte förvänta sig en traditionell populärvetenskaplig bok, snarare en skönlitterär bok med kemiskt tema.

För den som vill läsa boken är tyvärr den svenska upplagan slutsåld men den finns på bibliotek och antikvariet. Dessutom finns den engelska översättningen att tillgå i bokhandlarna. Läs även Tim Radfords recension av boken i The Guardian.

*För de läsare som inte är så kemiskt kunniga kan meddelas att kalium står under natrium i det periodiska systemet och de två ämnena är kemiskt väldigt lika på många sätt. Bland annat är det kalium som används istället för natrium i så kallat mineralsalt.

onsdag 13 oktober 2010

Äntligen!

Genom att kalla något man vill sälja för naturmedel har man kunnat påstå både det ena och det andra om sin produkt utan att behöva utsättas för den granskning som läkemedel utsätts för. Men nu kanske det kan bli ändring på det? Läkemedelsverket har förbjudit företaget Life Europe AB att påstå ”Chisan är en välbeprövad hjälp vid trötthet, energin återvänder och du känner dig piggare och starkare igen” om växtmedlet Chisan. Företaget måste dessutom upplysa om att man bör kontakta läkare om man använt det i mer än två veckor och att man inte bör använda det mer än två månader åt gången.

Evidens för att Chisan skulle fungera mot trötthet saknas nämligen, förutom att det traditionellt har använts i delar av världen mot just trötthet. Traditioner har sitt värde, men som bevis fungerar de dåligt. Vill man bli pigg finns det medel som har bevisad effekt, exempelvis koffein. En kopp kaffe eller te ger en dos koffein som bevisat har en uppiggande effekt. Vill man inte ha varm dryck finns det läsk som innehåller koffein och det finns även i tablettform.

Intressant att notera är ju att beslutet knappast kommer som en blixt från klar himmel för Life Europe AB. I april i år varnades de av Läkemedelsverket för att deras reklam inte var sanningsenlig, vilket dock inte hindrade dem från att fortsätta med den.

Varför är då detta så glädjande? Inom alternativmedicin påstås det allt möjligt och det där med belägg för påståendena är man inte alltid så noga med. Med viss rätt kanske man ska säga, för om det visar sig att preparaten fungerar upphör de att vara alternativmedicin och blir medicin. Med andra ord är alternativmedicin preparat som inte visat sig fungera eller visat sig inte fungera. Med andra ord borde alternativmedicinare inte påstå att preparaten fungerar. Nu har läkemedelsverket tydligt sagt ifrån att så får man inte göra. Förhoppningsvis kan det leda till lite eftertänksamhet i branschen.

måndag 11 oktober 2010

Vaccin, inte så farligt som vissa tror

Tankar har länge funnits om att skriva något om vaccin och vaccinationsmotsånd. Denna rörelse är emot vaccination, främst av barn. Ofta med motiveringen att det orsakar autism. I Sverige finns det inte mycket av denna rörelse även om den syns ibland. I USA däremot är den desto större. En av de mest aktiva i rörelsen är Jenny McCarthy, en före detta playboymodell som har en autistisk son som hon hävdar fått sin autism som en biverkning av sin MPR-vaccination.

Det de brukar hävda, eller i alla fall tidigare hävdade, var att vaccinet innehåller kvicksilver som i sin orsakar autism. Att de har hållit sig fast så länge vid det påståendet är förvånande med tanke på hur grundlöst det är. Det bygger på att vaccin innehåller kvicksilver, vilket det inte gör. Däremot har vaccin tidigare innehållit konserveringsmedlet tiomersal som innehåller kvicksilver. Den som kan sin kemi vet att en förening inte är de ingående atomerna. Bordssalt är något som de flesta äter, kemiskt består det av Natrium och Klor. Två ämnen som var för sig är giftiga och inget man bör äta, men tillsammans blir det en förening vi måste få i oss. Tiomersal, C9H9HgNaO2S, innehåller en kvicksilveratom, men är inte kvicksilver.

Mängden rent kvicksilver i en dos vaccin är inte stor, det rör sig om 2,5 mikrogram vilket är mindre än vad man får i sig genom maten på en vecka. Men jag har aldrig hört vaccinationsmotståndare kämpa mot fiskätande med motiveringen att det ska kunna orsaka autism. Gränsvärdet för kvicksilver i gädda är 1 mg/kg. En portion gädda (100 g) kan alltså ge 40 gånger mer kvicksilver än vad en dos vaccin ger. Men det är egentligen irrelevant eftersom kvicksilver inte orsakar autism! Det finns inget som tyder på att så skulle vara fallet. Däremot brukar autism visa sig ungefär samtidigt som barn får sin MPR-vaccin. Detta gör att föräldrar lätt kan ledas till att tro att det orsakas av vaccinet. Användningen av tiomersal har dessutom minskat. Så om hypotesen skulle stämma skulle vi se en minskning i antalet autismfall. Det har vi inte sett.

Men även om vaccin skulle kunna orsaka autism, vilket det alltså inte gör, så är vinsterna större än riskerna. Penn & Teller visar det på ett väldigt pedagogiskt sätt.


Det finns även de som är motståndare till vaccin av andra orsaker. Det är vanligt bland antroposofer att inte vaccinera sina barn då de anser att barnsjukdomarna är naturliga stadier i ett barns utveckling. Vad bygger då detta på? Antroposofi handlar inte om kunskap baserad på empiriska studier, utan på vad Rudolf Steiner sagt i sina föreläsningar. I praktiken en religion. Och att basera sin hälsovård på vad en Österrikisk filosof sagt för drygt 90 år sedan är i alla fall inte vad jag skulle kalla sunt tänkande. Som vanligt när det gäller Antroposofi är Zooey en bra källa till mer information.

Barn till antroposofer skyddas oftast av flockimmunitet i de fall de bor bland icke-antroposofer. Men när andelen icke-vaccinerade stiger, som i antroposofernas svenska näste, sörmländska Järna, kan man få utbrott av sjukdomar som skulle kunna förhindrats. 1977 drabbades Järna av Sveriges senaste (och förhoppningsvis sista) polioepidemi i vilken en tvåårig flicka blev förlamad. Något som skulle kunna har undvikits om de varit vaccinerade. Mats Reimer skriver också bra om antroposofer och vaccin.

Risken med att fundera på en idé för länge är att någon annan går till handling innan man gör det själv. Så även denna gång. Technicolor har skrivit ett utmärkt inlägg om vaccin som verkligen kan rekommenderas.

Läkemedelsverket har också en bra sammanfattning om tiomersal.

söndag 3 oktober 2010

City Gross och GMO

Tolv forskare går i fredagens SvD till angrepp mot City Gross då de enligt artikelförfattarna bedriver en helt osaklig kampanj mot genetiskt modifierade organismer (GMO). Då jag själv inte bor i närheten av någon City Gross har jag inte sett kampanjen själv mer än det som går att beskåda på internet.

Varför är då problemet? City Gross gör samma fel som dykt upp i debatten om E-nummer. Att dra alla GMO-produkter över en kam är lika fel som att dra alla E-nummer över en kam. Att genetiskt modifiera organismer är inget nytt, det har människan gjort i tusentals år. Genom avel har vi förändrat djur och växter för att bättre passa våra behov. Människan har även skapat organismer som inte kan reproducera på egen hand utan hjälp. Det nya är att man nu kan göra det genom mer direkt kontroll över generna istället för att välja ut de individer som man tycker bäst om och para dem med varandra. Det är allt det handlar om. Om det är farligt eller inte handlar om vad man gör, inte metoden man använder det. Faktum är att genetiskt modifierade växter odlas i stor skala idag, främst majs och soja. 85% av all majs som odlas i USA är genetiskt modifierad.

Därmed inte sagt att GMO är helt utan problem. Ett av de stora problemen jag ser är patentfrågan. Kan bolag hävda patent på vissa sorter bör det finnas något sätt att hantera situationen om växterna sprider sig till någon odlare som inte köpt grödan från bolaget. Vad det gäller hälso- och miljörisker kan sådana naturligtvis finnas, men måste inte finnas per definition. Huruvida de finns med de grödor som odlas kommersiellt kan jag inte bedöma, men då de har blivit godkända antar jag att riskerna är små om inte obefintliga. Ifall någon läsare vet mer uppskattar jag mer information. Genetiskt modifierad majs har odlats i USA sedan 1997, det borde finns någon studie på vilka effekter de gett på de lokala ekosystemen.

Fem personer har även skrivit ett debattsvar. Av vad som kommer fram i svaret är motståndet mot GMO baserat på ekonomiska, juridiska och politiska argument. Inte på naturvetenskapliga.

För den som är intresserad av att veta mer rekommenderar jag ett besök på genteknik.nu där det finns mer information om tekniken.

torsdag 23 september 2010

Sjukvården har problem, alternativmedicin är inte lösningen

Efter Vetenskap och Folkbildnings debattartikel som jag tidigare bloggat om har nu nio personer svarat på artikeln. Bland svarsskribenterna hittar vi Ursula Flatters från antroposofernas "sjukhus" Vidarkliniken, Torkel Falkenberg från Vidarinstitutet och Christina Doctare, en läkare som gjort sig känd för att förespråka alternativmedicin.

Att besvara svaret är inte helt lätt då skribenterna inte framför så mycket man kan besvara. Artikeln inleds med ett argumentum ad populum och många fler finns i artikeln. Att många använder något betyder inte att det är bra eller att det fungerar. Det är argument på samma nivå som att vi bör äta mer ris för att en miljard kineser gör det. Detsamma gäller komplementär och alternativ medicin (KAM), att om en miljard kineser använder örtmedicin betyder inte det att örtmedicin fungerar.

En sak håller jag dock med om "sjukvård är också bemötande, etik, estetik och ekonomi". Patientbemötande är något som alternativmedicinare är bra på, bättre än den vanliga sjukvården. Tyvärr är sjukvård också ekonomi, ju fler patienter en läkare kan träffa på en arbetsdag, desto bättre för landstingets ekonomi. Vad de i övrigt menar med ekonomi funderar jag över, det är knappast något som stöder dem. Etik är viktigt inom sjukvården. Min fråga är då: Är det etiskt att ge icke-fungerande preparat till sjuka människor? Mitt svar är nej, artikelförfattarna skulle antagligen svara ja. För hur de än försöker hävda att Iscador fungerar så bygger det på tanken att mistel är bra mot cancer för att mistel växer på ett träd som en tumör växer i en person, inte på tester som har visat att mistel är speciellt bra, för det är det inte.

Valfrihetskortet dyker också upp. Att inte stödja människors valfrihet är odemokratiskt. Det är vad jag vet ingen som försökt hindra människor från att söka alternativmedicinsk "behandling". Men skattepengar ska gå till vård som fungerar, att subventionera icke-fungerande behandlingar motiverat med valfrihet är slöseri med skattemedel och oansvarigt beteende.

Ett nationellt centrum för KAM-forskning efterfrågas av skribenterna. Jag hoppas verkligen att det inte blir verklighet, det är att kasta pengar i sjön. Forskning pågår på universitet runt om i landet, många forskar inom medicin. Alternativ medicin har det i många fall forskats på men den har inte visat sig fungera. Slutsatsen vetenskapen drar är då att metoderna inte verkar fungera och går vidare till mer lovande preparat. Alternativmedicinarna drar slutsatsen att det behövs mer forskning eftersom den forskning som finns inte gett de resultat de vill se. Det vore intressant att veta vad alternativmedicinarna kräver för bevis för att sluta tro på sina metoder. Och kom ihåg, anekdoter är inte bevis!

Slutsats, det var mycket ord och lite substans. Mer substans krävs om de vill bli tagna på allvar, en grundkurs i vetenskaplig metod kanske. Man kan undra hur artikelförfattarna klarade sig igenom sina utbildningar utan att lära sig hur vetenskap fungerar.

tisdag 14 september 2010

Sverigedemokraterna och utbildningspolitiken

Detta blogginlägg presenteras i samarbete med Akademisk Frihet.

Valet närmar sig och förutom de sju riksdagspartierna finns det ett par partier utanför riksdagen som vill in. De partierna har alla sina hjärtefrågor. Men vad har de får åsikter i andra frågor? Här är en genomgång av Sverigedemokraternas utbildnings- och forskningspolitik.

Under Almedalsveckan tidigare i år var även Sverigedemokraterna närvarande och hade ett tält i hamnen under i alla fall en dag. I ett försök att ta reda på vad de hade för åsikter utanför deras hjärteområde gick jag dit för att ställa lite frågor om deras utbildningspolitik. Den första personen jag pratade med hade ingen bra koll på ämnet men hänvisade mig till en annan person som i sin tur hänvisade mig till en tredje person. Den tredje personen hade inte heller någon större koll på ämnet. I princip den enda åsikt han kunde presentera var att de var för studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Tanken föddes att ta reda på mer. Tio frågor skickades till Sverigedemokraterna. Efter cirka en månad kom det ett svar. Frågorna och deras svar är:

Kårobligatoriet har nyligen avskaffats. Var det rätt beslut? Är nivån på bidraget kårerna får från staten rätt?
Ja på första frågan. Det andra vet jag inte.


Regeringen har infört ett system med meritpoäng vid antagning till högre utbildning. Rätt eller fel?
Rätt.


Olika utbildningar får olika mycket pengar per student. Bör det systemet ändras och isåfall åt vilket håll?
Det är bra som det är.


Hur självständiga från staten ska universitet och högskolor vara?
Ungefär som idag.


Bör statliga universitet/högskolor omvandlas till stiftelser och i så fall hur många?
Nej.


Studieavgifter har nyligen införts för ickeeuropeiska studenter. Är det rätt med studieavgifter och i såfall för vilka och hur stora?
Ja, den kostnaden som utbildningen innebär.


Skall huvuddelen av forskningsmedlen gå via statligt reglerade
strategiska satsningar, forskningsråd eller fasta anslag direkt till
universiteten?
Ej tagit ställning till.


Skall forskning med stamceller från aborterade foster vara tillåtet i Sverige?
Vet ej.


Skall forskning om genmanipulation och stamceller regleras och isf hur?
Ja, reglering av detta är nödvändigt.


Hur ska man då tolka detta? Som även nämndes i Almedalen så är de emot att utomeuropeiska studenter ska kunna studera i avgiftsfritt i Sverige. Föga förvånande med tanke på deras övriga åsikter. Av tio frågor svarar de "vet inte" eller "ingen åsikt" på tre, "som idag" på två. Men fem av frågorna har de lite mer åsikter om.

Frågorna är relativt grundläggande och något som jag tror alla riksdagspartier skulle ha svar på. Sverigedemokraternas svar styrker bilden av dem som ett enfrågeparti fokuserat på invandring. Utomeuropeiska studenter ska betala för sin utbildning i Sverige. Hur man ska tolka de övriga svaren lämnar jag upp till läsaren. Då de inte svarat något om resonemanget bakom svaren är det svårt att dra några långt gående slutsatser. Det hade även varit intressant att veta vad de vill ha för reglering av forskning om genmaipulation och stamceller. Detta är forskning som kan röra upp känslor, speciellt om stamcellerna kommer från aborterade embryon. Något jag skrivit tidigare om.

Mina tankar om svaren på frågorna är i alla fall att det stämmer med bilden av Sverigedemokraterna som ett parti fokuserat på invandringen och att de saknar åsikt på många områden.

tisdag 7 september 2010

Alternativ medicin, för dig som är alternativt sjuk?

I dagens DN debatt skriver representanter för föreningen Vetenskap och Folkbildning om alternativmedicin under rubriken "skattebetalarnas pengar ska inte gå till sockerpiller". Ett mycket bra initiativ och en mycket bra artikel som går igenom varför det är fel att skattesubventionera alternativmedicin. Att upprepa argumenten i detalj känns onödigt men i grund och botten går det ut på att inom sjukvården ska det användas läkemedel och metoder som visat sig fungera. Har det ingen effekt ska det inte användas. Svårare än så är det inte. Komikern Dara O'Briain har jag visat upp i ett tidigare inlägg och det kan vara värt att se igen. Han sammanfattar det hela väldigt bra. Zooey har också ett bra inlägg om ämnet.

Att denna debattartikel överhuvudtaget behövs är dock trist. Det finns många förespråkare som vill att alternativmedicin ska skattefinansieras precis som annan sjukvård. Man bör inte dra alla dessa människor över en kam, men ett par saker har de ofta gemensamt. De saknar ofta förståelse för vad vetenskap är och hur det fungerar, vilket ofta visar sig genom att anklagar vetenskapen för att vara en tro precis som tro på homeopati. De förlitar sig ofta på anekdoter i stil med: "Jag var sjuk, tog homeopatiska piller och blev frisk." Möjligheten att de hade blivit friska ändå är inget de brukar tänka på. Dessutom förekommer det även att man inte anser sig kunna lita på studier som utförts av läkemedelsbolag då de är jäviga. (Lästips: Ett inlägg på Akademisk frihet.)

Föga förvånande har det dykt upp reaktioner på debattartikeln från alternativmedicinförespråkare. Annika Dahlqvist har skrivit ett blogginlägg som börjar med ad hominem och fortsätter med halmgubbar, vilket inte känns särskilt seriöst i mina ögon. Hela inlägget andas av att det är stora läkemedelsbolagen som bara vill tjäna pengar som förtrycker producenterna av alternativa preparat. Sanningen är att det inte är några småföretagare som tillverkar de alternativmedicinska preparaten. Weleda som ligger bakom det omdiskuterade preparatet Iscador hade 2007 en omsättning på 218 miljoner euro och gjorde en vinst på 2,4 miljoner euro. Det finns mycket pengar även i alternativ medicin och med de vinsterna borde de ha råd att bedriva forskning på sina preparat. Varför gör de då inte det? Det kan jag naturligtvis inte svara på, men min gissning är att de inte tror att resultaten skulle vara till deras fördel och att de därför avstår. Tankebrott har även skrivit om de stora pengar som finns i branschen (läsvärt).

Vad tycker då politikerna om detta? I en artikel i Expressen för ett tag sedan kunde vi läsa om politiker som på olika sätt förespråkar alternativmedicin. Det finns även en lista i artikeln på DN debatt. De finns i alla partier men av de som motionerar om det i riksdagen är Miljöpartiet, Centerpartier och Moderaterna överrepresenterade. Något som är skrämmande är miljöpartiets folkhälsopolitiska talesperson, Gunvor Ericson, som är sjuksköterska. Som sjuksköterska borde hon kunna tillräckligt mycket om vetenskaplig metod för att inte argumentera för alternativmedicin. Detta är ett ämne som Mats Reimer på Dagens medicin har skrivit mycket om.

Igår gjorde jag även ett besök bland stadens valstugor och samtalade lite med en representant från ett av de större partierna i Sverige. Samtalet kom in på sjukvård varpå jag frågade rakt ut vad partiet ansåg om skattesubventionerad alternativmedicin. Svaret blev en luddig utläggning om att det är ju många som blivit hjälpta av alternativmedicin och att det ju finns mycket gammal kinesisk medicin som inte den moderna medicinen bryr sig om. När jag avslöjade att jag var emot att skattesubventionera alternativmedicin blev det ett annat ljud i skällan, då var det istället viktigt att det som används i sjukvården skulle ha en bevisad effekt. Vad ska man tro på? Sanningen är nog att han jag pratade med var så dåligt insatt i frågorna att han därför inte kunde ge något ordentligt svar.

Men hur skulle det då kunna se ut mer alternativmedicin i den vanliga sjukvården? Här är en sketch från ett brittiskt humorprogram som visar hur en alternativmedicinsk akutmottagning skulle kunna se ut.

Även om det är humor så ligger det en del i det. Alternativmedicinare är bra på att bota olika former av enklare åkommor där placeboeffekten kan göra hela jobbet. Elallergi till exempel. Men när det gäller allvarliga trafikolyckor, cancer eller andra allvarliga sjudomar, då är skolmedicinen oslagbar. Trots att den inte är ofelbar. Men att skolmedicinen har brister är inget argument för att använda något som inte fungerar alls.

Det är idag förbjudet att behandla barn under åtta år med alternativmedicin. Något som retar många alternativmedicinare. Nu har alternativmedicinska föreningen Hela Barn dragit ihop en namninsamling för att häva det förbudet. Svenska 1023-rörelsen har en namninsamling för att behålla det. Skriv gärna under den senare insamlingen. Låt sjuka barn bli behandlade med metoder som kan göra dem friska!

Till slut vill jag säga att jag inte har något emot att folk tar till alternativ medicin. Men det ska inte subventioneras av staten på något sätt. Tror folk att de blir friska av att ta homeopatiska piller, lägga kristaller på magen eller måla näsan blå tänker inte jag hindra dem. Dock anser jag även de ska informeras om de risker som finns. Sjukvården däremot ska använda sig av metoder som har visat sig har effekt.

måndag 6 september 2010

Att ersätta djurförsök upprör

I Svd kan vi läsa att kristna grupper i Europa upprörs över ett förslag till ett nytt EU-direktiv om djurförsök. Att djurförsök är något som väcker starka känslor många är knappast en nyhet. Även om djurförsök är väldigt användbara i forskning så är det inte alltid lätt att motivera etiskt och alternativa metoder är på många sätt att föredra. Därför blir det nu ett inlägg som precis som det förra handlar om religionens inflytande på samhället.

Det finns ett förslag inom EU som ska minska antalet djurförsök i Europa. Ett lovvärt initiativ, men som gjort vissa grupper upprörda. Ett av målen är att djurförsök som inte är absolut nödvändiga ska ersättas med "alternativa metoder". En formulering som uppenbarligen inte är så okontroversiell. Comece, en europeisk organisation som samlar 34 katolska grupper, reagerar på det då de ser stamceller som en möjlig alternativ metod.

Djurs lidande är alltså mindre viktigt än det människovärde de anser att stamcellerna har. Att forskning på stamceller från mänskliga embryon är kontroversiellt har märkts senaste tiden. Oftast är det kristna grupper som anser att de mänskliga embryon som stamcellerna kommer från har ett människovärde. Men det passar in på katolska kyrkans dogmatiska syn på abort och preventivmedel. Att människovärdet dyker upp när spermien och äggcellen smälter samman håller jag dock inte med om. En rigid tolkning av det leder även till att det är fel med abort och preventivmedel jämnt, även när det kan rädda liv. Jag kan inte låta bli att spekulera i hur AIDS-epidemin i södra Afrika sett ut om inte katolska kyrkan varit en så stor motståndare till kondomer. På något sätt tycker jag de borde ge sig ut och besöka verkligheten.

När börjar livet? Det är en bra fråga som jag inte har något svar på. Men att se ett embryo som en människa har jag svårt för. Faktum är att många embryon förstörs varje år. Både genom aborter och genom överskott vid provrörsbefruktning. Bara i Australien förstörs 70000 embryon varje år när de blir över vid provrörsbefruktningar. Att då inte använda dessa för forskning som kan leda till att bota sjukdomar och även minska djurs lidande i processen, det är för mig att kasta bort resurser. Resurser som kan användas till att minska mänskligt lidande.

Förtydligande

Efter vissa reaktioner på gårdagens inlägg känner jag att det behövs ett förtydligande.

Det jag reagerar på är inte att omskärelser skattefinansieras. Det är att de överhuvudtaget utförs. Det är en tradition som borde förbjudits för länge sedan. Men hur är det med religionsfriheten då? Huruvida judendomen och islam föreskriver omskärelse vet jag inte, men det är de grupper där det utförs. Men läser man i bibeln kan man hitta uppmaningar till både det ena och det andra som idag inte är tillåtet. Dags att förpassa även manlig omskärelse dit, precis som riksdagen gjort med kvinnlig omskärelse.

söndag 5 september 2010

Missbruk av religionsfrihet

I media idag, bland annat Ekot, SvD och DN, kan vi läsa att flera landsting vägrar utföra manlig omskärelse. Närmare bestämt landstingen i Örebro, Värmland, Västernorrland, Västerbotten och Jämtland. Landstinget i Örebro meddelar att det inte känns rätt att utföra omskärelser när det finns andra som behöver vård. Rätt beslut, men fel motivering. Dessutom hänvisar man till andra landsting som genomför ingreppet. Så grundproblemet kvarstår. Att landsting vägrar utföra manlig omskärelse är något som upprör folkpartisten Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län.

Det här är en del av religionsfriheten i Sverige. Sveriges riksdag har beslutat att som en del i religionsfriheten ingår att man har rätt att i familjen fatta beslut om omskärelse på icke-medicinsk grund. I och med att vi har ett riksdagsbeslut så tycker jag att det är viktigt att vi skyddar de här små pojkarna från skador genom att man anlitar klåpare som inte kan de medicinska rutinernat.


Här har riksdagen fått religionsfriheten om bakfoten. När man kan motivera något med religion blir det helt plötsligt mer acceptabelt. I annat fall hade det nog ansetts vara barnmisshandel. Det förvånar mig även att höra den argumentationen från en folkpartist. Liberalismen brukar ofta förenklat sammanfattas med att alla människor ska får göra vad de vill så länge de inte skadar andra. Men skadar andra är precis vad de gör i detta fall. Varje människa har rätt till sin egen kropp, ickemedicinsk omskärelse borde endast tillåtas i de fall individen vill det. Allt annat är fel. Religionsfrihet innebär att alla har rätt att utöva sin religion, det innebär inte rätt att pracka på andra en viss religion. Inte ens om de andra är spädbarn som inte kan försvara sig.

Vi kan även dra paralleller till kvinnlig omskärelse. Med samma argumentation som Rydberg använder går det utmärkt att legitimera kvinnlig omskärelse. Visst, kvinnlig omskärelse är värre, men det betyder inte att manlig omskärelse är bra. Visst finns det positiva effekter som att det försvårar spridning av HIV. Men det har inte med saken att göra (och trots allt är kondom ljusår bättre för att stoppa AIDS). Icke-medicinska ingrepp på andra personer är fel. Och även i fallet med kvinnlig omskärelse finns det risk att ingreppen utförs av "klåpare" istället, men det gör det inte mer rätt.

Men det finns ljuspunkter. I Västra Götaland har politikerna beslutat att manlig omskärelse ska erbjudas, men motståndet bland läkarna är såpass stort att det i praktiken inte erbjuds. Lars-Göran Friberg, överläkare vid barnkirurgiska kliniken, Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg uttalar sig om omskärelse till Ekot:

Barnet är helt friskt. Att söva ner det och sedan amputera kroppsdelar eller kroppsdel finns ingen indikation att göra. Det är ett övergrepp från de vuxnas sida, från omgivningens sida som inte skyddar barnet.


Slutsatsen är i alla fall att religiösa och kulturella dogmer går före barns rätt till sin egen kropp i politikernas ögon. Så borde det inte vara. All heder åt de läkare som vägrar genomföra ingreppen.

onsdag 18 augusti 2010

Muslimsk tid?

I Dagen kan vi läsa att muslimska forskare försöker införa Meckatid som en ersättning för Greenwichtid. Då de anser att Mecka är världens centrum borde även tidszonerna utgå från Mecka. Jag kan inte låta bli att få associationer till tysk fysik, även om detta inte är i närheten av att vara lika knasigt.

Muslimska geologer hävdar även att Mecka "ligger exakt i linje med jordens nord-sydliga magnetfält". Vad det menar med det skulle jag väldigt gärna vilja veta. Jorden har två magnetiska poler, mellan dessa kan man linjer, man kan dra en linje så den passerar Mecka, man kan dra en linje så den passerar Greenwich och man kan dra en linje så den passerar Vancouver. I BBC:s artikel står det att Mecka är in perfect alignment to magnetic north", vilket inte gör det mer begripligt. Det är möjligt att från varje punkt på jorden dra en rak linje till den magnetiska nordpolen.

Detta är en väldigt tråkig utveckling som pågår i delar av den muslimska världen (och även i andra delar av världen) att vilja blanda ihop religion med vetenskap. Att kunna stödja sin ideologi på forskningsresultat betyder samtidigt att motsägande resultat är blasfemiska. Och helt plötsligt är vi inte så långt från "Tysk fysik" Fast i detta fallet är det nog inte så farligt, då de knappast verkar ha någon forskning att stödja sig på. Mest en fix idé.

PZ Myers har också kommenterat projektet.

måndag 9 augusti 2010

Pausunderhållning

Bloggandet går trögt. Idéer finns men tiden för att skriva finns inte alltid. Under tiden kan jag erbjuda lite pausunderhållningen med komikern Dara O'Briain som talar om vetenskap.

onsdag 7 juli 2010

Dags för återupplivning?

Försöket med att börja blogga rann ut i sanden ganska snart. Men energin har kommit tillbaka. Om det finns några som läser detta så kan jag meddela att det nog kommer bli lite mer uppdateringar i framtiden.