tisdag 30 november 2010

Miljöpartiet och zonterapin

Miljöpartiet är ett parti jag har skrivit om tidigare, och detta lär inte bli det sista jag skriver om dem. Det är ett parti som har många bra idéer, men tyvärr även en del mindre bra. Bland miljöpartister kan man ofta hitta en syn på alternativmedicin som är allt annat än vetenskaplig. Om men behandling fungerar eller inte utöver placebo verkar inte spela någon roll för om den ska bekostas av skattemedel eller ej. Som jag tidigare skrivit till Miljöpartiet i Västra Götaland satsa på alternativmedicin i landstingets regi. SVT:s Västnytt uppmärksammade igår att de specifikt vill satsa på zonterapi.

Den intervjuade zonterapeuten i SVT:s inslag påstår bland annat att zonterapi kan hjälpa mot mag- och tarmbesvär samt migrän. I ett inslag från idag berättas att MP vill ha mer forskning på alternativmedicin. "Komplementära metoder ska också utvärderas vetenskapligt och vara evidensbaserade" sägs det i inslaget. Dels är det en självmotsägelse, är en metod evidensbaserad anses den inte vara komplementär eller alternativ medicin. Dels är miljöpartisten i fråga lite efter sin tid, de flesta så kallade alternativa och komplementära metoder är vetenskapligt utvärderade och har inte visat sig fungera. Att de fortfarande förespråkar metoderna är beklagligt och visar på en bristande förståelse för vad vetenskap är och hur det fungerar. "Mer forskning behövs" låter i mina öron inte bättre än de amerikanska kreationisternas "teach the controversy". När inte forskningsresultaten säger det man vill att de ska säga kan man alltid säga att det behövs mer forskning på området i hopp om att de nya resultaten ska stödja ens åsikter. Sant är att i många områden krävs det mer forskning för att kunna säga något. Men vad det gäller alternativmedicin saknas för de flesta metoderna inte bara bevis på att de fungerar, utan även hypoteser om hur de skulle kunna fungera utan att man behöver kasta ut all fysik, biologi och kemi. Martin Ingvar uttrycker det bra i Västnytts inslag.

Vad är då zonterapi? I extramaterialet finns det förklarat. Det bygger på idén att alla kroppsdelar är förbundna med punkter i foten och genom att behandla foten kan man lösa problem i övriga kroppen. Något stöd för att det skulle vara så finns inte. Som reportern säger i inslaget, har man ont i nacken är det bättre att behandla nacken och inte foten. För några reflexzoner finns inte. Men det ger en fin placebo-må-bra-känsla.

Penn & Teller har även gjort ett avsnitt av sin TV-serie "Bullshit!" om alternativmedicin och zonterapi, eller reflexologi som det också kallas.

1 kommentar: