Valet närmar sig och förutom de sju riksdagspartierna finns det ett par partier utanför riksdagen som vill in. De partierna har alla sina hjärtefrågor. Men vad har de får åsikter i andra frågor? Här är en genomgång av Sverigedemokraternas utbildnings- och forskningspolitik.
Under Almedalsveckan tidigare i år var även Sverigedemokraterna närvarande och hade ett tält i hamnen under i alla fall en dag. I ett försök att ta reda på vad de hade för åsikter utanför deras hjärteområde gick jag dit för att ställa lite frågor om deras utbildningspolitik. Den första personen jag pratade med hade ingen bra koll på ämnet men hänvisade mig till en annan person som i sin tur hänvisade mig till en tredje person. Den tredje personen hade inte heller någon större koll på ämnet. I princip den enda åsikt han kunde presentera var att de var för studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Tanken föddes att ta reda på mer. Tio frågor skickades till Sverigedemokraterna. Efter cirka en månad kom det ett svar. Frågorna och deras svar är:
Kårobligatoriet har nyligen avskaffats. Var det rätt beslut? Är nivån på bidraget kårerna får från staten rätt?
Ja på första frågan. Det andra vet jag inte.
Regeringen har infört ett system med meritpoäng vid antagning till högre utbildning. Rätt eller fel?
Rätt.
Olika utbildningar får olika mycket pengar per student. Bör det systemet ändras och isåfall åt vilket håll?
Det är bra som det är.
Hur självständiga från staten ska universitet och högskolor vara?
Ungefär som idag.
Bör statliga universitet/högskolor omvandlas till stiftelser och i så fall hur många?
Nej.
Studieavgifter har nyligen införts för ickeeuropeiska studenter. Är det rätt med studieavgifter och i såfall för vilka och hur stora?
Ja, den kostnaden som utbildningen innebär.
Skall huvuddelen av forskningsmedlen gå via statligt reglerade
strategiska satsningar, forskningsråd eller fasta anslag direkt till
universiteten?
Ej tagit ställning till.
Skall forskning med stamceller från aborterade foster vara tillåtet i Sverige?
Vet ej.
Skall forskning om genmanipulation och stamceller regleras och isf hur?
Ja, reglering av detta är nödvändigt.
Hur ska man då tolka detta? Som även nämndes i Almedalen så är de emot att utomeuropeiska studenter ska kunna studera i avgiftsfritt i Sverige. Föga förvånande med tanke på deras övriga åsikter. Av tio frågor svarar de "vet inte" eller "ingen åsikt" på tre, "som idag" på två. Men fem av frågorna har de lite mer åsikter om.
Frågorna är relativt grundläggande och något som jag tror alla riksdagspartier skulle ha svar på. Sverigedemokraternas svar styrker bilden av dem som ett enfrågeparti fokuserat på invandring. Utomeuropeiska studenter ska betala för sin utbildning i Sverige. Hur man ska tolka de övriga svaren lämnar jag upp till läsaren. Då de inte svarat något om resonemanget bakom svaren är det svårt att dra några långt gående slutsatser. Det hade även varit intressant att veta vad de vill ha för reglering av forskning om genmaipulation och stamceller. Detta är forskning som kan röra upp känslor, speciellt om stamcellerna kommer från aborterade embryon. Något jag skrivit tidigare om.
Mina tankar om svaren på frågorna är i alla fall att det stämmer med bilden av Sverigedemokraterna som ett parti fokuserat på invandringen och att de saknar åsikt på många områden.
Utöver det så finns ju det som anges i vår skuggbudget sid 18 och framåt:
SvaraRaderahttp://sverigedemokraterna.se/files/2010/06/Skuggbudget-2010-version-2.1.pdf
Ett par saker finns dessutom i vår tilläggsbudget:
http://sverigedemokraterna.se/files/2010/09/Sverigedemokraterna_Tillaggsbudget_2011.pdf
Det hölls dessutom en debatt i universitetshuset i somras där vår riksdagskandidat Stefan Lundkvist mötte bl.a. regeringens Tobias Krantz och sossarnas Lena Sommestad i en debatt om just denna typ av frågor. Jag vet att partiets utbildningsutskott diskuterade ämnet en del inför debatten. Kanske var det någon som spelade in den.