tisdag 14 december 2010

Ett steg i rätt riktning

Manlig omskärelse har jag skrivit om tidigare. Som jag tidigare nämnt är jag inte förtjust i seden och anser att den, precis som den kvinnliga motsvarigheten, bör förbjudas. Men det är i alla fall sedan 2001 förbjudet för andra än läkare och personer med "särskilt tillstånd" att utföra omskärelser. Och nu har för första gången en person dömts för brott mot lagen (SvD, DN). På ett sätt är det tråkiga nyheter, det bästa vore om ingen bröt mot lagen. Men då det uppenbarligen förekommer är det bra att det lett till fällande dom. Det är ett steg i rätt riktning. Även om målet naturligtvis måste vara att förbjuda manlig omskärelse.

2 kommentarer:

  1. Hej Jonas.
    Ja, det finns mycket diskuterad om detta ämne. Så länge det sker med rätt hygien och bedövning får man väll respektera föräldrarnas önskning att utföra vad religionen lär. Men att likställa circumcission hos de manliga med ingreppen hos den kvinnliga könet passerar alla gränser. När en man är omskuret har han alla funktioner kvar, mer än så, chansen att han utökat sin kvalitet som älskare är inte försumbar. Däremot samma namn på ingreppet hos den kvinnliga könet innehåller inte annat än ren stympning, och det är avsiktlig för att bättre kunna kontrollera kvinnans kyskhet. All glädje i att vara(t) kvinna är obefintlig efter detta groteska ingrepp. De flesta kvinnor blir incontinenta, måste skuras upp för varje befallning, det finns intet behagligt kvar i beröring av dess ömma delar. Ännu fortsätts denna tradition,i de ofta fattigas liv, traditionen gör att som o-omskuren en kvinna inte kan bli gift och förblir beroende på sina föräldrar livet ut. Som i sin tur inte har råd att mätta en mund till. Jag är så tacksam att jag fick födas i Europa..
    Något annat, har du sätt rapporten om hundernas öde i Asien? Filmat/sammanstäld av Ivan Ismailov, Kroatien. Facebook. Finns ej ord. Vi bör ser oxå sånt, vi bor ju i de "rättfärdigas" del av världen. Jobbigt..

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte riktigt vad du försöker säga med din kommentar Marike, men läs gärna mitt förra inlägg om manlig omskärelse om du inte gjort det. http://bostroem.blogspot.com/2010/09/missbruk-av-religionsfrihet.html

    Visst är kvinnlig omskärelse värre, men det betyder inte att manlig omskärelse är bra. Ska vi tillåta misshandel bara för att mord är värre? Dessutom fungerar argumentet "Så länge det sker med rätt hygien och bedövning får man väll respektera föräldrarnas önskning att utföra vad religionen lär." alldeles utmärkt för att legitimera kvinnlig omskärelse också. Om föräldrar vill amputera ena lilltån på sin nyfödda son eller dotter, ska det tillåtas?

    Jag skriver inget om kvinnlig omskärelse eftersom majoriteten av Sveriges befolkning verkar vara överens om att det är en barbarisk tradition. Däremot är det befängt att manlig omskärelse fortfarande är socialt accepterat i Sverige.

    SvaraRadera