måndag 22 november 2010

Sverigedemokraterna och utbildningspolitiken del II

Läs även gärna mitt förra inlägg i ämnet.

Efter det förra inlägget har det hänt en del. Valet är över och 20 Sverigedemokrater sitter nu i riksdagen. Sverigedemokraternas valmanifest (pdf) lästes igenom innan det förra inlägget skrevs. Det har nu läst igen, och det är inget som visar på att SD är ett parti som har högre utbildning som hjärtefråga. Av deras 99 punkter de gick till val på är det fyra som har med högre utbildning eller forskning att göra. Högre utbildning fick inte någon egen rubrik, utan vi hittar punkterna under olika rubriker.

Under rubriken "En värdig vård för alla" hittar vi "Ett utökat antal platser på läkarlinjen och satsning på avancerade specialistsjuksköterskor", under "En trygg och kunskapsinriktad skola" vill de ha "Ett utökat stöd till statlig forskning för att stärka och bredda grundforskningen". Under rubriken "Jämställdhet och ökad trygghet för landets kvinnor" står det "Ett ökat anslag till forskning och behandling av kvinnosjukdomar" och under rubriken "Starka och självständiga familjer" nämner de "En höjning av barntillägget för studerande med barn". Dessutom nämner de "Ett utökat stöd till forskning och utveckling inom Sveriges småföretag", men då detta inlägg handlar om universitets- och högskoleforskning kommer jag inte nämna den punkten mer.

Det är lovvärda satsningar. Men det är fyra väldigt specifika punktsatsningar, jag saknar mer information om vad partiet har för mål och generella planer på området. Intrycket jag får är att de egentligen inte har några mål mer än att förbättra lite här och där där det behövs. Det är visserligen en bra början, men av ett parti som gör anspråk på att att vara ett "riktigt" parti bland de andra i riksdagen tycker jag man kan kräva mer.

2010 är även det år som Sverigedemokraterna presenterar sin första skuggbudget (pdf), där får den högre utbildningen lite mer utrymme. En egen rubrik och ungefär en sida i budgeten. De vill inte utöka antalet platser i högskolan, förutom en riktad satsning på 100 Mkr extra till läkarutbildningen. De efterfrågar även en "allmän effektivisering bland högskolorna i syfte att i en tydligare grad matcha sitt utbildningsutbud mot näringslivets behov av kompetens". Något i alla fall jag tolkar som att högskolan är till för utbildning och inte bildning. De vill att Sverige ska vara en framträdande kunskapsnation och satsar därför 500 Mkr extra på forskning inom högskolor och universitet. Av deras totala extrasatsningar på 2650 Mkr inom utbildning är det alltså bara 600 Mkr som går till högre utbildning och forskning, resten går till grundskola, gymnasium och komvux. I sin tilläggsbudget (pdf) har de ytterligare satsningar på utbildning, men inget på den eftergymnasiala.

Sverigedemokraterna har nu suttit ett tag i riksdagen och haft möjlighet att påverka vad som händer i Sverige. 20 riksdagsledamöter ger inte så mycket reellt inflytande. Men vad har de egentligen gjort? Egentligen inget med anknytning till högre utbildning, om man inte räknar med deras budgetförslag. De har lagt ett par motioner som berör grundskolan, men ingen som berör eftergymnasial utbildning förutom budgetförslaget.

Så vad vill de då göra med Sveriges budget? De intressanta områdena i statsbudgeten är nummer 15, studiestöd och nummer 16, utbildning och universitetsforskning. Regeringens proposition är 23,5 Gkr på område 15 (pdf) och 54,5 Gkr på område 16 (pdf). De rödgrönas motion är 925,5 Mkr mer på område 15 och 1 564 Mkr mer på område 16. Sverigedemokraterna placerar sig däremellan och vill satsa knappt 250 Mkr mer på område 15 och och 646 Mkr mer på område 16.

Tittar man lite noggrannare på område 15 föreslår de att de extra pengarna ska läggas på posten "Studiemedel m.m.". Mer specifikt anger de att de vill höja tilläggsbidraget till studerande med barn med 50%. Dessutom till studiemedel åt de nya platser de föreslår på komvux. Intressant är också att de nämner "Minskad invandring leder även till minskade studiebidragsutbetalningar". De rödgröna vill även höja tilläggsbidraget, men bara med 25%. Samt generellt höja studiemedlet. Dessutom avsätter de pengar för ökade studiemedelskostnader då de även föreslår utökade utbildningsplatser.

På område 16 vill de fördela de 646 miljonerna till största delen på Skolverket (500 Mkr), varav 100 Mkr till utökad läkarutbildning och 400 Mkr i forskningssatsning. Varför dessa satsningar läggs på budgetposten "Statens skolverk" är en bra fråga. De rödgröna har i alla fall lagt sina extra platser i högskolan på budgetposten "Högskoleverket" Resten (146 Mkr) vill SD lägga på statligt stöd till vuxenutbildning, fler platser till komvux. Som jämförelse vill de rödgröna också utöka vuxenutbildningen, såväl komvux som folkhögskolor och svenska för invandrare med mera. De vill ha 1000 nya platser inom yrkeshögskolan och utöka högskolan med 2500 platser, samt satsa på kvaliteten inom densamma.

Så vad ska man säga? De har uppfyllt sina vallöften på området, även om det inte fick igenom dem. De vill dock inte satsa lika mycket på högre utbildning och forskning som de rödgröna, men mer än regeringen. Jag skulle dock inte säga att siffrorna är det viktiga. Det jag upplever när jag läser regeringens och de rödgrönas förslag är att det finns en idé om hur man vill att högskolesektorn ska utvecklas. Det är något jag saknar i Sverigedemokraternas förslag. De har ett antal förslag, som var för sig är bra. Men något mål med deras utbildningspolitik verkar inte finnas. Jag är inte ens säker på att de har någon högre utbildningspolitik. Men vad som händer i framtiden återstår att se.

Till slut ska det nämnas att jag inte göra några som helst anspråk på att ha skrivit en komplett genomgång av Sverigedemokraternas utbildningspolitik. Jag har inte läst alla deras dokument och har säkert missat mycket.

1 kommentar:

  1. Kanske finns det något som är viktigare? Kolla min blogg, om du har nerver!

    SvaraRadera