Inspirerad av Akademisk frihet som skrivit ett par inlägg med tema periodiska systemet kommer här ett inlägg om vad man kan använda det periodiska systemet till. Det handlar om den italienske kemisten och författaren Primo Levi och hans novellsamling "Det periodiska systemet".
Levi föddes 1919 i Turin av judiska föräldrar. Efter att ha läst Concerning the Nature of Things av Sir William Bragg bestämde han sig för att bli kemist och 1937 började han studera kemi på universitetet i Turin, året innan Fascistregimen förbjöd italienska universitet att anta judar. Som redan antagen fick han dock studera klart.
Efter att ha engagerat sig i motståndsrörelsen blev han tillfångatagen och fördes i februari 1944 till Auschwitz där han tillbringade 11 månader innan Röda Armen intog lägret. Sin tid i Auschwitz skriver han om i boken Om detta är en människa, kanske hans mest kända verk. Efter kriget återvände han till Turin där han snart fick ett jobb inom kemisk industri och började skriva. Om detta är en människa var klar knappt två år efter att han lämnade Auschwitz och fler böcker blev det.
1975 kom så novellsamlingen "Il Sistema Periodico" (Det periodiska systemet) ut. Boken består av 21 noveller titulerade Argon, Väte, Zink, Järn, Kalium, Nickel, Bly, Kvicksilver, Fosfor, Guld, Cerium, Krom, Svavel, Titan, Arsenik, Kväve, Tenn, Uran, Silver, Vanadin och Kol. Novellerna är främst historier från Levis liv men även två noveller han skrev innan Auschwitz.
Varje novells handling är på något sätt kopplad till grundämnet i titeln. Till exempel Kalium där historien cirklar kring en kemist som inte lyckas få tag på natrium för att kunna rena och torka bensen. Istället använder han kalium* och lyckas nästan spränga laboratoriet luften. Sensmoralen är att man kan inte lita på det nästan lika, skillnaderna kan vara små men det kan ge enorma skillnader i slutändan. Kemistens jobb består i att vara medveten om de skillnaderna och kunna förutse deras effekter. Och inte bara kemisten har det som jobb.
2006 utnämndes boken till bästa vetenskapsbok någonsin (Best science book ever written) av the Royal Institution of Great Britain. Men man ska inte förvänta sig en traditionell populärvetenskaplig bok, snarare en skönlitterär bok med kemiskt tema.
För den som vill läsa boken är tyvärr den svenska upplagan slutsåld men den finns på bibliotek och antikvariet. Dessutom finns den engelska översättningen att tillgå i bokhandlarna. Läs även Tim Radfords recension av boken i The Guardian.
*För de läsare som inte är så kemiskt kunniga kan meddelas att kalium står under natrium i det periodiska systemet och de två ämnena är kemiskt väldigt lika på många sätt. Bland annat är det kalium som används istället för natrium i så kallat mineralsalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar