tisdag 30 november 2010

Miljöpartiet och zonterapin

Miljöpartiet är ett parti jag har skrivit om tidigare, och detta lär inte bli det sista jag skriver om dem. Det är ett parti som har många bra idéer, men tyvärr även en del mindre bra. Bland miljöpartister kan man ofta hitta en syn på alternativmedicin som är allt annat än vetenskaplig. Om men behandling fungerar eller inte utöver placebo verkar inte spela någon roll för om den ska bekostas av skattemedel eller ej. Som jag tidigare skrivit till Miljöpartiet i Västra Götaland satsa på alternativmedicin i landstingets regi. SVT:s Västnytt uppmärksammade igår att de specifikt vill satsa på zonterapi.

Den intervjuade zonterapeuten i SVT:s inslag påstår bland annat att zonterapi kan hjälpa mot mag- och tarmbesvär samt migrän. I ett inslag från idag berättas att MP vill ha mer forskning på alternativmedicin. "Komplementära metoder ska också utvärderas vetenskapligt och vara evidensbaserade" sägs det i inslaget. Dels är det en självmotsägelse, är en metod evidensbaserad anses den inte vara komplementär eller alternativ medicin. Dels är miljöpartisten i fråga lite efter sin tid, de flesta så kallade alternativa och komplementära metoder är vetenskapligt utvärderade och har inte visat sig fungera. Att de fortfarande förespråkar metoderna är beklagligt och visar på en bristande förståelse för vad vetenskap är och hur det fungerar. "Mer forskning behövs" låter i mina öron inte bättre än de amerikanska kreationisternas "teach the controversy". När inte forskningsresultaten säger det man vill att de ska säga kan man alltid säga att det behövs mer forskning på området i hopp om att de nya resultaten ska stödja ens åsikter. Sant är att i många områden krävs det mer forskning för att kunna säga något. Men vad det gäller alternativmedicin saknas för de flesta metoderna inte bara bevis på att de fungerar, utan även hypoteser om hur de skulle kunna fungera utan att man behöver kasta ut all fysik, biologi och kemi. Martin Ingvar uttrycker det bra i Västnytts inslag.

Vad är då zonterapi? I extramaterialet finns det förklarat. Det bygger på idén att alla kroppsdelar är förbundna med punkter i foten och genom att behandla foten kan man lösa problem i övriga kroppen. Något stöd för att det skulle vara så finns inte. Som reportern säger i inslaget, har man ont i nacken är det bättre att behandla nacken och inte foten. För några reflexzoner finns inte. Men det ger en fin placebo-må-bra-känsla.

Penn & Teller har även gjort ett avsnitt av sin TV-serie "Bullshit!" om alternativmedicin och zonterapi, eller reflexologi som det också kallas.

måndag 22 november 2010

Sverigedemokraterna och utbildningspolitiken del II

Läs även gärna mitt förra inlägg i ämnet.

Efter det förra inlägget har det hänt en del. Valet är över och 20 Sverigedemokrater sitter nu i riksdagen. Sverigedemokraternas valmanifest (pdf) lästes igenom innan det förra inlägget skrevs. Det har nu läst igen, och det är inget som visar på att SD är ett parti som har högre utbildning som hjärtefråga. Av deras 99 punkter de gick till val på är det fyra som har med högre utbildning eller forskning att göra. Högre utbildning fick inte någon egen rubrik, utan vi hittar punkterna under olika rubriker.

Under rubriken "En värdig vård för alla" hittar vi "Ett utökat antal platser på läkarlinjen och satsning på avancerade specialistsjuksköterskor", under "En trygg och kunskapsinriktad skola" vill de ha "Ett utökat stöd till statlig forskning för att stärka och bredda grundforskningen". Under rubriken "Jämställdhet och ökad trygghet för landets kvinnor" står det "Ett ökat anslag till forskning och behandling av kvinnosjukdomar" och under rubriken "Starka och självständiga familjer" nämner de "En höjning av barntillägget för studerande med barn". Dessutom nämner de "Ett utökat stöd till forskning och utveckling inom Sveriges småföretag", men då detta inlägg handlar om universitets- och högskoleforskning kommer jag inte nämna den punkten mer.

Det är lovvärda satsningar. Men det är fyra väldigt specifika punktsatsningar, jag saknar mer information om vad partiet har för mål och generella planer på området. Intrycket jag får är att de egentligen inte har några mål mer än att förbättra lite här och där där det behövs. Det är visserligen en bra början, men av ett parti som gör anspråk på att att vara ett "riktigt" parti bland de andra i riksdagen tycker jag man kan kräva mer.

2010 är även det år som Sverigedemokraterna presenterar sin första skuggbudget (pdf), där får den högre utbildningen lite mer utrymme. En egen rubrik och ungefär en sida i budgeten. De vill inte utöka antalet platser i högskolan, förutom en riktad satsning på 100 Mkr extra till läkarutbildningen. De efterfrågar även en "allmän effektivisering bland högskolorna i syfte att i en tydligare grad matcha sitt utbildningsutbud mot näringslivets behov av kompetens". Något i alla fall jag tolkar som att högskolan är till för utbildning och inte bildning. De vill att Sverige ska vara en framträdande kunskapsnation och satsar därför 500 Mkr extra på forskning inom högskolor och universitet. Av deras totala extrasatsningar på 2650 Mkr inom utbildning är det alltså bara 600 Mkr som går till högre utbildning och forskning, resten går till grundskola, gymnasium och komvux. I sin tilläggsbudget (pdf) har de ytterligare satsningar på utbildning, men inget på den eftergymnasiala.

Sverigedemokraterna har nu suttit ett tag i riksdagen och haft möjlighet att påverka vad som händer i Sverige. 20 riksdagsledamöter ger inte så mycket reellt inflytande. Men vad har de egentligen gjort? Egentligen inget med anknytning till högre utbildning, om man inte räknar med deras budgetförslag. De har lagt ett par motioner som berör grundskolan, men ingen som berör eftergymnasial utbildning förutom budgetförslaget.

Så vad vill de då göra med Sveriges budget? De intressanta områdena i statsbudgeten är nummer 15, studiestöd och nummer 16, utbildning och universitetsforskning. Regeringens proposition är 23,5 Gkr på område 15 (pdf) och 54,5 Gkr på område 16 (pdf). De rödgrönas motion är 925,5 Mkr mer på område 15 och 1 564 Mkr mer på område 16. Sverigedemokraterna placerar sig däremellan och vill satsa knappt 250 Mkr mer på område 15 och och 646 Mkr mer på område 16.

Tittar man lite noggrannare på område 15 föreslår de att de extra pengarna ska läggas på posten "Studiemedel m.m.". Mer specifikt anger de att de vill höja tilläggsbidraget till studerande med barn med 50%. Dessutom till studiemedel åt de nya platser de föreslår på komvux. Intressant är också att de nämner "Minskad invandring leder även till minskade studiebidragsutbetalningar". De rödgröna vill även höja tilläggsbidraget, men bara med 25%. Samt generellt höja studiemedlet. Dessutom avsätter de pengar för ökade studiemedelskostnader då de även föreslår utökade utbildningsplatser.

På område 16 vill de fördela de 646 miljonerna till största delen på Skolverket (500 Mkr), varav 100 Mkr till utökad läkarutbildning och 400 Mkr i forskningssatsning. Varför dessa satsningar läggs på budgetposten "Statens skolverk" är en bra fråga. De rödgröna har i alla fall lagt sina extra platser i högskolan på budgetposten "Högskoleverket" Resten (146 Mkr) vill SD lägga på statligt stöd till vuxenutbildning, fler platser till komvux. Som jämförelse vill de rödgröna också utöka vuxenutbildningen, såväl komvux som folkhögskolor och svenska för invandrare med mera. De vill ha 1000 nya platser inom yrkeshögskolan och utöka högskolan med 2500 platser, samt satsa på kvaliteten inom densamma.

Så vad ska man säga? De har uppfyllt sina vallöften på området, även om det inte fick igenom dem. De vill dock inte satsa lika mycket på högre utbildning och forskning som de rödgröna, men mer än regeringen. Jag skulle dock inte säga att siffrorna är det viktiga. Det jag upplever när jag läser regeringens och de rödgrönas förslag är att det finns en idé om hur man vill att högskolesektorn ska utvecklas. Det är något jag saknar i Sverigedemokraternas förslag. De har ett antal förslag, som var för sig är bra. Men något mål med deras utbildningspolitik verkar inte finnas. Jag är inte ens säker på att de har någon högre utbildningspolitik. Men vad som händer i framtiden återstår att se.

Till slut ska det nämnas att jag inte göra några som helst anspråk på att ha skrivit en komplett genomgång av Sverigedemokraternas utbildningspolitik. Jag har inte läst alla deras dokument och har säkert missat mycket.

torsdag 18 november 2010

Religion och yttrandefrihet

Häromdagen kunde vi läsa en ledare i Dagen om ett av de stora hoten mot yttrandefriheten. Relolutionen "Förtal av religioner" som FN:s generalförsamling kommer rösta om. I grund och botten handlar den om att inskränka yttrandefriheten så att uttalanden som bedöms vara emot en viss religion kriminaliseras. Yttrandefrihet så länge man inte uttalar sig kränkande mot religioner med andra ord. Organisation of Islamic Conference är det som ligger bakom resolutionen, en organisation av cirka 50 länder som verkar mot islamofobi och för ett internationellt förbud mot förtal och kränkning av islam. Risken att resolutionen går igen är nog liten. Men häromåret införde Irland en lag som gör blasfemi kriminellt, så tankarna finns även i Europa.

Jag kan, liksom ledarskribenten, känna sympati med muslimerna. Men när ens religion utsätts för kritik är lösningen att bemöta kritiken, inte att ropa på polis. Religioner måste tvärtom få kritiseras, precis som allt annat i samhället. Det är dessutom min övertygelse att religioner inte har några rättigheter Individer har rättigheter, inte läror. Det är min förhoppning att Sverige tar strid för yttrandefriheten i FN och såväl argumenterar som röstar mot resolutionen.

måndag 15 november 2010

MIljöpartiet i Västra Götaland

Miljöpartiet i Västra Götaland har i förslaget till landstingsbudgeten kommit med ett konstiga förslag. Egentligen borde det räcka med att hänvisa till Mats Reimers inlägg om ärendet, men jag känner att jag måste skriva något om det även jag.

”För år 2011 ska regionen tillföra komplementärmedicinsk kompetens till program- och priorieringsrådet samt verka för att Sverige harmoniserar lagstiftningen med andra EU- länder inom det komplementärmedicinska området.”

Som tur är så finns det miljöpartister som inser det felaktiga i detta och jag hoppas att det stannar vid ett förslag. Det har sagts många gånger och kommer behöva sägas många gånger igen. Alternativ och komplementär "medicin" är behandlingar som antingen inte visat sig ha effekt eller visat sig inte ha någon effekt. Visar det sig ha en effekt blir det medicin, så enkelt är det. Att satsa på dessa metoder är att kasta pengar i sjön. Vill Landstinget göra något bra för pengarna rekommenderar jag att de istället ställer sig på Älvsborgsbron och river sönder sedlar som de kastar ner i Göta älv. Då får de i alla fall uppmärksamhet i media. Något de borde få även för komplementärmedicin, att ett landsting ägnar sig åt ovetenskapliga metoder borde vara förstasidesnyhet, men är tyvärr inte det uppseendeveckande. Underbara Tim Minchin förklarar det där med alternativmedicin väldigt bra:



Anledningen till Miljöpartiets förslag måste grunda sig i dålig förståelse för hur vetenskap i allmänhet och medicin i synnerhet fungerar. Någon annan förklaring kan jag inte se. Vilket för oss tillbaka till en annan aktuell debatt, skolan. Grundskolan måste ge eleverna en ordentlig naturvetenskaplig allmänbildning, det är inte bara viktigt för de som ska fortsätta med en karriär inom naturvetenskap. Att veta hur världen fungerar och hur den vetenskapliga metoden fungerar är något som alla borde ha grundläggande kunskaper om. Miljöpartiet har jag tidigare hört (främst i klimatfrågan) förespråka en politik grundad i och anpassad efter vad forskningen säger. Det är riktigt bra, jag hoppas bara de kan införa den princip i vården också. Tyvärr ser jag inte så många tecken på att så är fallet. Snarare tvärtom. Kanske är svårare när ens ideologi inte passar ihop med vetenskapen? I ärlighetens namn ska man nämna att det finns liknande tendenser hos alla partier. Men i alla fall tidigare har miljöpartiet pekats ut som det värsta partiet. Men förhoppningsvis har det hänt en del på fem år och går år rätt håll. MIn känsla är även att det går åt rätt håll i MP, även om jag inte har några belägg för den känslan.

Alternativmedicin har jag även skrivit om tidigare för den som är intresserad.

onsdag 10 november 2010

Jehovas vittnen och medlemmarnas hälsa

Religioner har ofta mer eller mindre konstiga förhållningsregler för sina följare. Jehovas vittnen är inget undantag, de anser det vara fel att ta emot blod. Även om det är nödvändigt för att rädda liv. I SvD och Aftonbladet kan vi läsa om ett dilemma på Karolinska sjukhuset där läkare vill operera en man men hans hustru påstår att mannen inte vill ha någon blodtranfusion då han tillhör Jehovas vittnen. Knepig situation onekligen, vad som är det bästa att göra beror nog på hur djupt troende mannen är. Hoppas i alla fall att han blir frisk.

Apropå Jehovas vittnen kan jag rekommendera boken Då gråter änglarna av pseudonymen "Marianne", en norsk avhoppare från Jehovas vittnen som skriver om sin uppväxt inom rörelsen.

tisdag 9 november 2010

Grattis Carl!

9 november 1934 föddes Carl Sagan. Om han inte avlidit alldeles för tidigt hade han fyllt 76 år idag. Han är en av dem som gjort mest för att popularisera naturvetenskapen och definitivt en av de som bidragit till att undertecknad började intressera sig för naturvetenskap. Grattis Carl! Och tack för allt du gjort.

tisdag 2 november 2010

Naturen ligger steget före

Apropå GMO-debatten kom det lite intressanta forskningsresultat för ett tag sedan. Det visar sig att naturen har genmodifierat växter långt innan människan ens började överväga möjligheten. Så att GMO inte skulle vara "naturligt", vilket även är ett väldigt dåligt argumnet, kan nu anses falsifierat.

Läs även gärna mina tidigare inlägg i ämnet.