torsdag 3 mars 2011

Seismologiåtalet i Italien försenat

För knappt ett år sedan kunde vi läsa att italienska forskare riskerade åtal för att inte ha förutsagt en jordbävning som ledde till 308 människors död. Akademisk frihet har skrivit bra om varför detta inte är bra. Men i korthet kan man säga att det är inte lätt att förutsäga jordbävningar, det är väldigt stor osäkerhet i prognoserna. Att då hålla forskarna ansvariga för katastrofen är så bisarrt att inte ens Franz Kafka hade kunna hitta på en mer konstig juridisk process.

Men det är fortfarande inte säkert att det blir en rättegång enligt uppgifter i Nature. 16 maj kan vi vänta oss mer besked. Jag hoppas verkligen att det italienska rättsväsendet tills dess inser det absurda i situationen och avskriver ärendet. Skulle de bli dömda kan jag tänka mig att ingen seismolog i Italien skulle våga göra några uttalanden, vilket på sikt skulle vara betydligt värre för Italien.

1 kommentar:

  1. Låt det bli en rättegång. Om domaren har något sund förnuft kvar då kommer han att sätta de lata o bekväma anklagare på pottan.
    Om de insatta o kunniga, som seismologer absolut tillhör, varnar mänskligheter bör vi då inte vara tacksamma istället? O glädjas åt om det inte blir så allvarlig som det kunde ha blivit??
    Vad är det som skulle ger de rika Europeer rätt att förvägrar sitt eget ansvar o tro att katastrofer tillhör enbart de fattiga??
    Nej, låt rättvisan har sin gång.

    SvaraRadera