tisdag 1 mars 2011

Discoverys sista resa

I förra veckan inledde rymdfärjan Discovery sin 39:e och sista resa. Discovery är bland annat den rymdfärja som Christer Fuglesang åkte i och även den rymdfärja som transporterade Hubble-teleskopet till omloppsbana. Av totalt fem byggda, utöver provexemplaret Enterprise, finns bara tre rymdfärjor kvar. Challenger förstördes vid starten 1986 och Columbia förstördes vid landning 2003. Endeavour, som byggdes för att ersätta Challenger, kommer tas ur bruk i början på maj och Atlantis kommer enligt planen att i juni detta år bli den sista rymdförjan att besöka rymden.

Vill man se en uppskjutning av en rymdfärja har man alltså två chanser till innan det är för sent. Var man bäst ser uppskjutningen kan man fundera på, men har man tur kan få en riktig bra vy över den.



Att från ett flygplan få se uppskjutningen måste vara en av de bättre ställena man kan vara på. Istället för att se rymdfärjan försvinna upp i molnen får man se den försvinna upp i rymden, detta stora outforskade utanför vår egen lilla planet. Har nog tangerat en del på gränsen för vad jag brukar skriva om i bloggen men att läsa om rymdforskning som barn har haft en stor del i mitt intresse för naturvetenskap, så jag hade svårt att låta bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar