tisdag 7 september 2010

Alternativ medicin, för dig som är alternativt sjuk?

I dagens DN debatt skriver representanter för föreningen Vetenskap och Folkbildning om alternativmedicin under rubriken "skattebetalarnas pengar ska inte gå till sockerpiller". Ett mycket bra initiativ och en mycket bra artikel som går igenom varför det är fel att skattesubventionera alternativmedicin. Att upprepa argumenten i detalj känns onödigt men i grund och botten går det ut på att inom sjukvården ska det användas läkemedel och metoder som visat sig fungera. Har det ingen effekt ska det inte användas. Svårare än så är det inte. Komikern Dara O'Briain har jag visat upp i ett tidigare inlägg och det kan vara värt att se igen. Han sammanfattar det hela väldigt bra. Zooey har också ett bra inlägg om ämnet.

Att denna debattartikel överhuvudtaget behövs är dock trist. Det finns många förespråkare som vill att alternativmedicin ska skattefinansieras precis som annan sjukvård. Man bör inte dra alla dessa människor över en kam, men ett par saker har de ofta gemensamt. De saknar ofta förståelse för vad vetenskap är och hur det fungerar, vilket ofta visar sig genom att anklagar vetenskapen för att vara en tro precis som tro på homeopati. De förlitar sig ofta på anekdoter i stil med: "Jag var sjuk, tog homeopatiska piller och blev frisk." Möjligheten att de hade blivit friska ändå är inget de brukar tänka på. Dessutom förekommer det även att man inte anser sig kunna lita på studier som utförts av läkemedelsbolag då de är jäviga. (Lästips: Ett inlägg på Akademisk frihet.)

Föga förvånande har det dykt upp reaktioner på debattartikeln från alternativmedicinförespråkare. Annika Dahlqvist har skrivit ett blogginlägg som börjar med ad hominem och fortsätter med halmgubbar, vilket inte känns särskilt seriöst i mina ögon. Hela inlägget andas av att det är stora läkemedelsbolagen som bara vill tjäna pengar som förtrycker producenterna av alternativa preparat. Sanningen är att det inte är några småföretagare som tillverkar de alternativmedicinska preparaten. Weleda som ligger bakom det omdiskuterade preparatet Iscador hade 2007 en omsättning på 218 miljoner euro och gjorde en vinst på 2,4 miljoner euro. Det finns mycket pengar även i alternativ medicin och med de vinsterna borde de ha råd att bedriva forskning på sina preparat. Varför gör de då inte det? Det kan jag naturligtvis inte svara på, men min gissning är att de inte tror att resultaten skulle vara till deras fördel och att de därför avstår. Tankebrott har även skrivit om de stora pengar som finns i branschen (läsvärt).

Vad tycker då politikerna om detta? I en artikel i Expressen för ett tag sedan kunde vi läsa om politiker som på olika sätt förespråkar alternativmedicin. Det finns även en lista i artikeln på DN debatt. De finns i alla partier men av de som motionerar om det i riksdagen är Miljöpartiet, Centerpartier och Moderaterna överrepresenterade. Något som är skrämmande är miljöpartiets folkhälsopolitiska talesperson, Gunvor Ericson, som är sjuksköterska. Som sjuksköterska borde hon kunna tillräckligt mycket om vetenskaplig metod för att inte argumentera för alternativmedicin. Detta är ett ämne som Mats Reimer på Dagens medicin har skrivit mycket om.

Igår gjorde jag även ett besök bland stadens valstugor och samtalade lite med en representant från ett av de större partierna i Sverige. Samtalet kom in på sjukvård varpå jag frågade rakt ut vad partiet ansåg om skattesubventionerad alternativmedicin. Svaret blev en luddig utläggning om att det är ju många som blivit hjälpta av alternativmedicin och att det ju finns mycket gammal kinesisk medicin som inte den moderna medicinen bryr sig om. När jag avslöjade att jag var emot att skattesubventionera alternativmedicin blev det ett annat ljud i skällan, då var det istället viktigt att det som används i sjukvården skulle ha en bevisad effekt. Vad ska man tro på? Sanningen är nog att han jag pratade med var så dåligt insatt i frågorna att han därför inte kunde ge något ordentligt svar.

Men hur skulle det då kunna se ut mer alternativmedicin i den vanliga sjukvården? Här är en sketch från ett brittiskt humorprogram som visar hur en alternativmedicinsk akutmottagning skulle kunna se ut.

Även om det är humor så ligger det en del i det. Alternativmedicinare är bra på att bota olika former av enklare åkommor där placeboeffekten kan göra hela jobbet. Elallergi till exempel. Men när det gäller allvarliga trafikolyckor, cancer eller andra allvarliga sjudomar, då är skolmedicinen oslagbar. Trots att den inte är ofelbar. Men att skolmedicinen har brister är inget argument för att använda något som inte fungerar alls.

Det är idag förbjudet att behandla barn under åtta år med alternativmedicin. Något som retar många alternativmedicinare. Nu har alternativmedicinska föreningen Hela Barn dragit ihop en namninsamling för att häva det förbudet. Svenska 1023-rörelsen har en namninsamling för att behålla det. Skriv gärna under den senare insamlingen. Låt sjuka barn bli behandlade med metoder som kan göra dem friska!

Till slut vill jag säga att jag inte har något emot att folk tar till alternativ medicin. Men det ska inte subventioneras av staten på något sätt. Tror folk att de blir friska av att ta homeopatiska piller, lägga kristaller på magen eller måla näsan blå tänker inte jag hindra dem. Dock anser jag även de ska informeras om de risker som finns. Sjukvården däremot ska använda sig av metoder som har visat sig har effekt.

5 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg!

    SvaraRadera
  2. Om vi nu i sjukvården endast ska använda läkemedel som fungerar. Varför används då fortfarande SSRI-preparat som visats inte fungera bättre än placebo. Varför använder fortfarande läkare antibiotika på patienter som kommer in med virusinfektion eller ens utan att ta odlingar för att se vilken bakterie det gäller? Vad du och dina likar vill är inte vetenskaplighet. Ni vill inte acceptera de bevis som finns utan vill utesluta saker för att er tro inte accepterar. Ni verkar också tro att alternativmedicin verkar för att ta över sjukvården vilket naturligtvis inte är sant. Att ta upp exempel på hur akutsjukvård skulle se ut med alternativmedicin är absurt då ingen vill ersätta den akutvård vi har idag. Det visar snarare på hur korkade och trångsynta ni är.

    SvaraRadera
  3. Att dold bakom anonymitet lägga på mig och andra åsikter vi inte har och dessutom slänga sig med invektiv är knappast något som imponerar. Grundregeln är helt enkelt man ska använda läkemedel som fungerar. Det betyder att det är lika idiotiskt att använda homeopatiska preparat som att använda antibiotika eftersom inget av dem fungerar utöver placebo. Vad det gäller SSRI är jag inte insatt i det ämnet men hänvisar till Technicolor som skrivit om det: http://technicolorblog.blogspot.com

    Att ingen vill använda alternativmedicin i akutsjukvården är bra (om det stämmer). Men man kan fråga sig varför? Är det för att även alternativmedicinare vet att preparaten inte fungerar och inte vill ha ihjäl sina patienter?

    SvaraRadera
  4. Jonas, du verkar vara ganska bestämd, allt alternativ är utav det onda och de befintliga apotekarnas mediciner skulle vara utan undantag sublima..
    Får jag fråga, är detta din egen erfarenhet?
    Om så är fallet har du haft väldigt mycket tur. Men jag får intrycket av dina inlägg att du lätt accepterar "autoriteternas" åsikter. Att du kanske inte har behövd pröva dig fram själv så mycket? Jag är sjuksköterska själv, jobbat mycket med medicinska behandlingar, och mina erfarenheter har gett min inställning en ordentlig kursändring. Att all dessa "vetenskapliga bevis" egentligen helt från början redan är bestämda hur utfallet blir.Att det måste finns en frågeställning innan ens någon undersökning kan börja. Och därmed begränsningen oundvikligt påverkar utkomsten..Många sanningar har sålunda bara förbisetts o ignorerats. Tyvärr.
    För min del kör jag enbart med den mest grundliga (bokstavligen)ämnen: bränn-nässlor, åkerfräken, svinmålla, nyponpulver, ren kalk,mm; för att undvika alla tillsatser plockar jag själv. Många av de befintliga vitaminpreparater är ofullkomligt i sin verkan för det saknas mineraler som kroppen behöver för att kunna ta tillvara dess verkan. I de plockade vilda växter är alla nödvändiga ämnena kompletta o i de rätta förhållandena; för mig den mest pålitliga mediciner. För i fall du sjuknar in någon gång, det finns många böcker med bra o praktiska tips.
    t.ex. Marie-Louise Eklöf-Gröna apoteket isbn 978-91-518-4686-6,
    Marie-Anne Björn mfl. Skogens skafferi: naturlig medicin ,isbn 91-631-9017-6, och Skogens skafferi: naturlig mat o naturliga bilder, isbn 91-631-7508-8, Hildegard av Bingens örtabok,AnitaSchweiger&SusanneKammerer,bokförl.Cordia, isbn 91-7085-197-2. Det tar en stund att hitta vägen i dessa underbara kunskaps skatter, men att sitta i vändrummet på vårdcentraler är mck mer ansträngande o slutresultatet, ja det får du ser själv, om livet är dig dyrbart..
    Det skulle inte skada dig att vara mer kritisk gentemot det befintliga oxå. Lycka till! mvh Marike

    SvaraRadera