måndag 11 oktober 2010

Vaccin, inte så farligt som vissa tror

Tankar har länge funnits om att skriva något om vaccin och vaccinationsmotsånd. Denna rörelse är emot vaccination, främst av barn. Ofta med motiveringen att det orsakar autism. I Sverige finns det inte mycket av denna rörelse även om den syns ibland. I USA däremot är den desto större. En av de mest aktiva i rörelsen är Jenny McCarthy, en före detta playboymodell som har en autistisk son som hon hävdar fått sin autism som en biverkning av sin MPR-vaccination.

Det de brukar hävda, eller i alla fall tidigare hävdade, var att vaccinet innehåller kvicksilver som i sin orsakar autism. Att de har hållit sig fast så länge vid det påståendet är förvånande med tanke på hur grundlöst det är. Det bygger på att vaccin innehåller kvicksilver, vilket det inte gör. Däremot har vaccin tidigare innehållit konserveringsmedlet tiomersal som innehåller kvicksilver. Den som kan sin kemi vet att en förening inte är de ingående atomerna. Bordssalt är något som de flesta äter, kemiskt består det av Natrium och Klor. Två ämnen som var för sig är giftiga och inget man bör äta, men tillsammans blir det en förening vi måste få i oss. Tiomersal, C9H9HgNaO2S, innehåller en kvicksilveratom, men är inte kvicksilver.

Mängden rent kvicksilver i en dos vaccin är inte stor, det rör sig om 2,5 mikrogram vilket är mindre än vad man får i sig genom maten på en vecka. Men jag har aldrig hört vaccinationsmotståndare kämpa mot fiskätande med motiveringen att det ska kunna orsaka autism. Gränsvärdet för kvicksilver i gädda är 1 mg/kg. En portion gädda (100 g) kan alltså ge 40 gånger mer kvicksilver än vad en dos vaccin ger. Men det är egentligen irrelevant eftersom kvicksilver inte orsakar autism! Det finns inget som tyder på att så skulle vara fallet. Däremot brukar autism visa sig ungefär samtidigt som barn får sin MPR-vaccin. Detta gör att föräldrar lätt kan ledas till att tro att det orsakas av vaccinet. Användningen av tiomersal har dessutom minskat. Så om hypotesen skulle stämma skulle vi se en minskning i antalet autismfall. Det har vi inte sett.

Men även om vaccin skulle kunna orsaka autism, vilket det alltså inte gör, så är vinsterna större än riskerna. Penn & Teller visar det på ett väldigt pedagogiskt sätt.


Det finns även de som är motståndare till vaccin av andra orsaker. Det är vanligt bland antroposofer att inte vaccinera sina barn då de anser att barnsjukdomarna är naturliga stadier i ett barns utveckling. Vad bygger då detta på? Antroposofi handlar inte om kunskap baserad på empiriska studier, utan på vad Rudolf Steiner sagt i sina föreläsningar. I praktiken en religion. Och att basera sin hälsovård på vad en Österrikisk filosof sagt för drygt 90 år sedan är i alla fall inte vad jag skulle kalla sunt tänkande. Som vanligt när det gäller Antroposofi är Zooey en bra källa till mer information.

Barn till antroposofer skyddas oftast av flockimmunitet i de fall de bor bland icke-antroposofer. Men när andelen icke-vaccinerade stiger, som i antroposofernas svenska näste, sörmländska Järna, kan man få utbrott av sjukdomar som skulle kunna förhindrats. 1977 drabbades Järna av Sveriges senaste (och förhoppningsvis sista) polioepidemi i vilken en tvåårig flicka blev förlamad. Något som skulle kunna har undvikits om de varit vaccinerade. Mats Reimer skriver också bra om antroposofer och vaccin.

Risken med att fundera på en idé för länge är att någon annan går till handling innan man gör det själv. Så även denna gång. Technicolor har skrivit ett utmärkt inlägg om vaccin som verkligen kan rekommenderas.

Läkemedelsverket har också en bra sammanfattning om tiomersal.

1 kommentar:

  1. Jag har svårt att förstå dessa vaccinationsmotståndare. De påstår att t.ex. polio ökat sen man börjat vaccinera, eller att polio försvann redan före vaccinationskampanjerna. VA? Låt mig se någon som helst vetenskaplig studie på detta. "Enkla", för våra förhållanden, sjukdomar såsom mässling, röda hund, vattenkoppor, påssjuka förringar de. De kan vara allvarliga i länder som är fattiga. Vaccination har räddat miljotals barn.

    SvaraRadera