onsdag 13 oktober 2010

Äntligen!

Genom att kalla något man vill sälja för naturmedel har man kunnat påstå både det ena och det andra om sin produkt utan att behöva utsättas för den granskning som läkemedel utsätts för. Men nu kanske det kan bli ändring på det? Läkemedelsverket har förbjudit företaget Life Europe AB att påstå ”Chisan är en välbeprövad hjälp vid trötthet, energin återvänder och du känner dig piggare och starkare igen” om växtmedlet Chisan. Företaget måste dessutom upplysa om att man bör kontakta läkare om man använt det i mer än två veckor och att man inte bör använda det mer än två månader åt gången.

Evidens för att Chisan skulle fungera mot trötthet saknas nämligen, förutom att det traditionellt har använts i delar av världen mot just trötthet. Traditioner har sitt värde, men som bevis fungerar de dåligt. Vill man bli pigg finns det medel som har bevisad effekt, exempelvis koffein. En kopp kaffe eller te ger en dos koffein som bevisat har en uppiggande effekt. Vill man inte ha varm dryck finns det läsk som innehåller koffein och det finns även i tablettform.

Intressant att notera är ju att beslutet knappast kommer som en blixt från klar himmel för Life Europe AB. I april i år varnades de av Läkemedelsverket för att deras reklam inte var sanningsenlig, vilket dock inte hindrade dem från att fortsätta med den.

Varför är då detta så glädjande? Inom alternativmedicin påstås det allt möjligt och det där med belägg för påståendena är man inte alltid så noga med. Med viss rätt kanske man ska säga, för om det visar sig att preparaten fungerar upphör de att vara alternativmedicin och blir medicin. Med andra ord är alternativmedicin preparat som inte visat sig fungera eller visat sig inte fungera. Med andra ord borde alternativmedicinare inte påstå att preparaten fungerar. Nu har läkemedelsverket tydligt sagt ifrån att så får man inte göra. Förhoppningsvis kan det leda till lite eftertänksamhet i branschen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar